Karamelizovaná cibule: Recept krok za krokem i tipy, jak ji použít

Karamelizovaná cibule je báječný vynález! Její příprava sice není zrovna blesková, ale přesto se trocha trpělivosti vyplatí. Pokud rádi vaříte, sklenička téhle dobroty by vám určitě v lednici neměla chybět.

Máte ve skříni malé černé šaty? Dokonalý kousek v šatníku, na který se můžete spolehnout a který zachrání spoustu situací. Můžete je totiž nosit při mnoha různých příležitostech a vždy v nich budete vypadat báječně. Proč taková módní vsuvka na kulinárním webu? Protože karamelizovaná cibule je v kuchyni totéž, co malé černé v šatníku! Sklenička v lednici je základ, na kterém lze vystavět super večeře nebo pohoštění pro partu přátel.

Dejte cibuli čas a prostor

Pravdou je, že příprava karamelizované cibule není zrovna rychlovka. Chce to čas a pravděpodobně si to vyžádá i trochu slz :) Počítejte minimálně s hodinou vašeho času, ale kromě počátečního krájení to chce jen občas zamíchat obsah pánve a obrnit se trpělivostí. Doporučujeme proto pustit se do tohoto receptu, když vaříte něco jiného a stejně trávíte čas v kuchyni.

Karamelizování cibule nejde uspěchat. Cibule má přirozený obsah cukru, který se pomalým restováním zkoncentruje a zesílí chuť. Cílem je, aby cibule změkla a zhnědla, ale nespálila se. Hotová cibule by měla mít temně hnědou barvu a měla by být krásně měkká, ne křupavá. Restováním cibule výrazně zmenší objem, proto se nebojte, když na začátku bude pánev hodně plná.

Jak karamelizovanou cibuli použít?

Dejte ji do burgeru nebo do hot dogu, může být výtečným základem do quiche nebo ji zabalte do šneků z listového těsta. Hodí se i na pizzu nebo do slaných muffinů. Lžíce karamelizované cibule perfektně zesílí chuť omáček, můžete ji dát pod maso připravené na přírodno. Zamíchejte lžíci do hummusu nebo do tvarohové pomazánky. Perfektně dochutí i luštěninové polévky. A za studena se hodí jako doplněk k sýrům. Možností je zkrátka nepočítaně a limitem může být jen vaše představivost :)

Tipy a triky

  • Karamelizovanou cibuli můžete připravit z různých druhů. Nejlépe vychází hnědá a červená cibule, ale lze použít i cibule bílá, šalotka, nebo dokonce pórek.
  • Hotová karamelizovaná cibule vydrží v lednici až měsíc, ale z vlastní zkušenosti víme, že tak dlouho nikdy nevydrží.
  • Cibuli můžete i zamrazit, což se hodí, pokud připravujete najednou větší množství. Cibuli rozdělte do zásobníků na ledové kostky, po zmražení kostičky přemístěte do zipového sáčku. Ty pak používejte rovnou do polévek nebo pod maso.
  • Karamelizovaná cibule se hodí i jako jedlý dárek. Vaši přátelé vám poděkují. A budou chtít další :)

Karamelizovaná cibule krok za krokem

Jakmile tuhle dobrotu připravíte a ochutnáte, budete se divit, jak jste bez ní mohli žít!

  • 2 lžíce másla, ghí nebo olivového oleje
  • 5 velkých cibulí, nakrájených na půlkolečka
  • špetka mořské soli
  • 2 lžíce balzamikového octa (nemusí být)
  • 1 lžička třtinového cukru (nemusí být)

Postup přípravy:

  1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, ghí nebo olivový olej na mírném plameni.
  2. Přidejte nakrájené cibule a sůl a dobře promíchejte, aby se cibule rovnoměrně obalila tukem.
  3. Restujte na mírném plameni, každých 5–10 minut promíchejte. Jakmile začne cibule karamelizovat, začne se lehce přichytávat ke dnu pánve. To je naprosto normální, stačí jen vařečkou odškrabovat a přípečky promíchávat s cibulí.
  4. Když cibule získá tmavě hnědou barvu, je měkká a jakoby lepkavá (zhruba po 1 hodině), vmíchejte k ní cukr a balzamikový ocet, pokud je používáte.
  5. Pokračujte v restování ještě asi 2–3 minuty, až se ocet vyvaří.
  6. Sundejte pánev z ohně a nechte cibuli lehce zchladnout, poté ji přendejte do čistých sklenic a skladujte v lednici.

Karamelizovaná cibule je i základem pro pravou francouzskou cibulačku. Vyzkoušejte ji podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Autor článku

Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty