Jak zpracovat bylinky do posledního lístečku? 4 tipy, které přijdou každému vhod

Nemusíte na ně mít zahradu, bohatě stačí truhlík za oknem nebo květináče na okenním parapetu. Není nadto mít po ruce aromatickou minizahrádku, do které můžete od jara až do podzimu „zaskočit“ pro čerstvé a voňavé bylinky. Jejich pěstování není nijak náročné, a přitom vám mohou přinést zdraví i krásu nebo pomoci zatočit s obtěžujícím hmyzem.

Bylinky nahradí sůl

Už se vám to jistě také stalo. Na stole se vám objevilo jídlo nevýrazné chuti, a tak jste sáhli po soli. „Je to paradox, protože chlorid sodný utlumuje vnímání chutí jemnějších. Navíc doporučení Světové zdravotnické organizace hovoří o optimální spotřebě soli v množství 6 g denně, což odpovídá obsahu dvou kávových lžiček a toto množství překračujeme až trojnásobně. Bylinky mohou být cestou, jak nenásilně obsah soli v jídle snížit,“ říká nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

Skvělý nástroj pro ochlazení či pro krásu

Bylinky dodají salátům a masům pokaždé jinou chuť, a mohou nám dokonce pomoci se i v parných dnech ochladit. Pro užívání bylinek platí pořekadlo „méně je někdy více“. Obecně se doporučuje kombinovat v pokrmu maximálně tři bylinky. Vše ale záleží na vašich chuťových preferencích. Vzpomeňte si třeba na indickou kuchyni, která bylinkami a kořením rozhodně nešetří a přitom je velmi chutná. Bylinky můžete zpracovat i pro kosmetické účely. Pokud například plnou hrst čerstvé mátové nati smícháte s 0,5 litrem mandlového oleje a budete se jím potírat, docílíte vypnutí pokožky.

Parádní variabilnost v kuchyni

Každá bylinka má svoji charakteristickou vůni, chuť a hodí se do odlišných druhů pokrmů. „Pro přípravu domácích dezertů je v bylinné zahrádce nezbytná citronově voňavá meduňka lékařská, máta peprná, violka vonná či levandule lékařská. Dají se použít nejen na ozdobu, ale i do těst a krémů nebo pro přípravu limonád. Musíte s nimi ale nakládat umírněně.

Například levandule je velmi aromatická, a tak do dortového korpusu stačí kávová lžička mezi prsty promnuté levandule. Skvělá je i všestrannost bylinek. Příkladem bylinek jak pro slanou, tak i sladkou kuchyni, je bazalka či tymián. Čerstvé zelené snítky tymiánu vyniknou například s malinami na vršku dortu. Bazalka se zase skvěle doplňuje s čokoládovými dezerty,“ doplňuje Kateřina Šimková. Nezapomeňte, že do jídel patří pouze bylinky bez chemického ošetření.

Čerstvé, zamrazené, ale i v octu a oleji

Bylinky při dobré péči můžete sklízet dlouhé měsíce. Sklizeň je lepší načasovat před polednem, kdy si rostliny uchovávají nejvíce esenciálních olejů a jejich chuť nejlépe vynikne. Jejich nasušením si pak vytvoříte koření, které můžete používat přes celý rok. Sušení však není jedinou cestou, jak s bylinkami naložit.

„Petržel, bazalka nebo tymián snášejí dobře zamrazení. Bylinky jako estragon, bazalku, kopr, mátu můžete zase použít na výrobu vinných octů, kdy se bylinky v octě nakládají zhruba měsíc. Pro přípravu bylinkového oleje je třeba počítat s 1 litrem oleje a hrstí bylinek, které se nechají 3–6 týdnů louhovat. Je důležité, abyste použili kvalitní vstupní suroviny a bylinky byly zcela ponořené v oleji či octu. Tím nedostanou prostor plesnivět,“ uzavírá nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková.

Bazalkové pesto od nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové

  • 320 g olivového oleje
  • 300 g čerstvé bazalky
  • 220 g piniových ořechů
  • 140 g strouhaného parmazánu
  • 30 g česneku
  • 16 g soli

Všechny suroviny rozmixujte do hladké konzistence a uchovávejte v dobře uzavíratelné skleničce.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty