Jak zpracovat a uchovat šťavnaté jahody? Máme pro vás 3 tipy

Jejich čas nastal a obchody jsou jich plné. Ach ty jahody! Voňavé, krásně červené a hlavně neskutečně dobré. Chcete vědět, jak s nimi naložit a vychutnat si je do posledního kousku? Pak se vám budou naše tipy hodit!

Jak vybrat ty nejlepší?

Perfektní volbou jsou samozřejmě jahody od farmáře z lokální produkce. Můžete si je nasbírat sami během samosběru, ale také si je vybrat přímo v obchodě nebo na trhu. Nicméně i když se nedostanete přímo ke zdroji, ale zastavíte se třeba v supermarketu, nezapomeňte vybírat očima i nosem.

Sáhněte po těch, které jsou hezky baculaté a krásně voní. Jahody by měly být pevné, zářivě zbarvené a především bez známek pomačkání a jakékoliv plísně. Zelené stopky by měly být též svěží a nepoškozené. Obecně si dávejte pozor na balení, která by byla viditelně navlhlá nebo zbarvená šťávou z jahod. Nejlépe chutnají především menší a středně velké plody.

A pozor! Jahody nepatří mezi ovoce, které by dozrávalo po utržení, takže vybírejte plody připravené k okamžité konzumaci.

Vyzkoušejte recept na nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Když máte jahody v kuchyni

Jakmile máte toto skvělé ovoce doma, je třeba se o něj náležitě postarat. Před uskladněním i zpracováním zkontrolujte, v jakém stavu jahody jsou. Někdy se i při sebelepší kontrole může stát, že se objeví nějaké pomačkané kusy. Odstraňte je, ať se případná plíseň nešíří dál. Probrané jahody pak můžete uchovávat v lednici po dobu přibližně dvou dnů, ideálně rozprostřené, aby se příliš nemačkaly. Delší skladování a především dlouhodobé vystavení teplu jim nesvědčí.

Plody jahod omyjte vždy až těsně před zpracováním, aby příliš neabsorbovaly vodu. Stejně tak je vyndejte z lednice s malinkým předstihem, ať se mohou „aklimatizovat“.

Co se velkými zásobami?

Podobně jako u rebarbory můžete jahody samozřejmě i zamrazit. Základem je vždy čerstvost a kvalita vstupní suroviny. Žádné pomačkané jahody do mrazničky nepatří. Všechny plody omyjte v sítku, odstraňte jim stopku a velmi opatrně osušte nebo nechte oschnout. V jedné vrstvě je rozložte na tác a ten přendejte do mrazničky na tzv. předmrazení. Poté je uložte do vhodné krabičky nebo mikrotenového sáčku. Kromě celých jahod můžete zamrazit i krájené, lehce rozmačkané či rozmixované na pyré.

Pokud chcete, aby si ovoce uchovalo svou krásnou barvu, přidejte k němu trochu šťávy z citronu.

PRIMA TIP NA ZÁVĚR

Chcete jahodám zaručit lepší životnost v čerstvém stavu? Připravte jim octovou lázeň (1/4 hrnku octa a 2 hrnky vody), ve které je opatrně omyjte. Poté je opláchněte čistou vodou, dobře osušte či nechte důkladně oschnout a dejte do lednice.

Zdroj: autorský text

Připravte si z voňavých jahod plněné tvarohové knedlíky podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty