7 populárních surovin pestré stravy. Schválně, kolik z nich jíte i vy?

Zdravá, výživná, rozmanitá. Tak by měla vypadat ideální strava. Přestože stále více lidí přistupuje ke svému jídelníčku uvědoměle, má to jeden obrovský háček: čas. V hektickém koloběhu povinností nám ho bohužel na jídlo mnoho nezbývá. Zdravě se však můžete stravovat i tehdy, když jste pracovně vytížení. Stačí do jídelníčku zařadit ty správné potraviny – bohaté na živiny, vitaminy a minerální látky. Vybrali jsme těch sedm nejlepších.

Fermentovaná zelenina je hit

Fermentovaná zelenina, která prošla tzv. mléčnou fermentací, tedy kvašením, patří k těm nejzdravějším potravinám, na kterých si můžete pochutnat. Je totiž hotovým zásobníkem prospěšných enzymů, vitamínů, omega-3 mastných kyselin a probiotik, která pomáhají chránit organismus před škodlivými patogeny. Dopřejte si proto čas od času třeba kysané zelí nebo fermentovanou červenou řepu s mrkví. A že toužíte po exotičtější variantě? Pak sáhněte po asijských specialitách jako je kimči nebo nápoj kombuča.

Cizrna, čočka, fazole – silná trojice

Luštěniny byly pěstovány již před pěti tisíci lety v různých oblastech světa a oblíbené jsou dodnes. Používají se jak celé, tak i loupané, půlené nebo ve formě mouky. I když jsou relativně chudé na esenciální mastné kyseliny, i tak se řadí mezi nejlepší rostlinné zdroje bílkovin – obsahují jich 17–30 %, tedy dvakrát více než obilniny. Krom toho jsou plné vitaminů, minerálních látek a antioxidantů a jsou skutečně skvělé na pleť. Buďte kreativní a cizrnový hummus si připravte s česnekem, kurkumou nebo římským kmínem.

Znáte černou rýži?

Všichni víme o hnědé rýži. Je to dobře známá zdravá alternativa vysoce kalorické bílé rýže. Ale slyšeli jste někdy o rýži černé? V porovnání s tou bílou a hnědou má nižší obsah kalorií a sacharidů, takže je vhodná i při redukčních dietách. A je mimořádně zdravá. Podporuje imunitní systém, předchází nadýmání, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá předcházet vzniku diabetu. Je zdrojem antioxidantů, proteinů, zinku, vápníku, fosforu i železa. Použít ji můžete do oblíbeného občerstvení, velkou „parádu“ však nadělá i coby vydatná příloha či doplněk salátů či sendvičů.

Brainfood aneb jídlo pro hlavičku

Aby mozek a nervová soustava optimálně fungovaly, napomáhá jim k tomu výživa pro mozek, tzv. brainfood. Do této kategorie spadají i takzvané superpotraviny, které se poslední dobou skloňují ve všech pádech. A není divu, jsou totiž bohaté na živiny, jejichž zdravotní prospěšnost je vyšší, než je tomu u ostatních potravin. Jejich seznam je poměrně obsáhlý a je pravdou, že většinou pocházejí ze zemí mimo Evropu, ale i v našich končinách najdete potraviny, které lze do této kategorie zařadit. Patří mezi ně například brusinky, borůvky, jablka, ovesné vločky, celer, mrkev, ořechy, špalda, včelí produkty a ryby. V jídelníčku by proto měly mít jasné místo. „Přidání superpotravin do jídla je součástí rovnice, která vám může pomoci při cestě ke zdraví i redukci váhy,“ připomíná se americký doktor Eric Madrid.

Kvalitní mléčné výrobky

Mléčné výrobky mají z pohledu zdraví mnoho pozitiv. Kromě vápníku, který je nezbytný pro zdravé kosti a většina lidí může trpět jeho nedostatkem zvláště v určitém období, jsou skvělým zdrojem bílkovin, fosforu, vitamínu B12, B2 a D, který se v přírodě nachází jen ve velmi omezeném spektru potravin. Nejen u lidí trpících intolerancí na mléčnou laktózu začínají být v čím dál větší oblibě bezlaktózové výrobky. Mají totiž stejné množství živin jako „běžné“ mléčné produkty, ale obsahují maximálně 0,01 g laktózy ve 100 g. „Jsou chutné, lehké a především lehce stravitelné. Obsahují velké množství bílkovin a přitom nijak nezatěžují trávicí trakt,“ zmiňuje podnikatel Ivo Urban.

Zelená a opravdu chutná

Ještě donedávna byla u nás tato košťálová zelenina téměř neznámá. Pěstovala se totiž hlavně v jižní Evropě a k nám se dostala až počátkem 20. století. Dnes je na trhu téměř celý rok a těší se čím dál větší oblibě. A to je dobře, protože brokolice je nejen velmi zdravá a chutná, ale i dietní. Posiluje imunitu, svalstvo a střeva a zároveň působí preventivně proti infekcím. „Díky jejímu mimořádnému nutričnímu profilu se řadí k nejzdravějším druhům zeleniny vůbec. Je bohatým zdrojem chlorofylu, na jehož prospěšné účinky na zdraví je neustále poukazováno. Obsahuje také širokou škálu antioxidačních látek,“ upozorňuje fitness trenér a výživový specialista Vladimír Koukal.

Dýňová semínka nejen jako zobání

Dýňová semínka jsou takovým nenápadným elixírem zdraví. Zlepšují totiž spánek, působí antibakteriálně, pomáhají při problémech s osteoporózou, ledvinovými kameny či artritidou. Mají vysoký obsah zinku a železa, lecitinu, vitaminu B i tolik důležitých mastných kyselin. Co se chuti týče, jsou jemně nasládlá a lehce stravitelná. Můžete je jíst nejen samotná, ale i přimíchaná do polévek, omáček či salátů. Obsahují vysoký podíl tuků, avšak těch zdravých, které jsou pro naše tělo velmi cenné.

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty