4 báječné recepty na crumble aneb ovoce pod křehkou pokličkou

Dezert jménem crumble se zrodil během válečných let ve Velké Británii. Přídělové hospodářství a nedostatek surovin způsobily, že se koláče dobrovolně zřekly dna a náplň se musela spokojit jen s drobenkovou křupavou posypkou, která dala moučníku jméno.

Ale den, kdy se zrodil crumble, byl dnem vítězným. Tenhle šťavnatý zázrak plný ovoce, který je zároveň tak nějak suše anglicky vtipný, dnes a denně dokazuje, že se skromnost neztratí ani v kuchyni.

Třešňovo-rýžový crumble s pistáciemi

Jemná rýžová mouka dodá drobence půvab, který přitvrdí přítomnost vloček i pistácií. Třešně si zas daly panáčka, což také neškodí.

4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY

  • 900 g třešní, vypeckovaných
  • 2 lžíce světlého přírodního krupicového cukru
  • 2 lžíce pálenky
  • kousek másla

DROBENKA

  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g světlého přírodního krupicového cukru
  • 50 g ovesných vloček
  • 50 g pistácií
  • 100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
  • špetka soli
  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Třešně dejte do hlubší formy, posypte je cukrem, zakapejte pálenkou a poklaďte kousíčky másla.
  3. Na drobenku rozsekejte všechny přísady v robotu, přidejte máslo a pulzy rozšlehejte na drobenku asi jako strouhanka. Postup můžete samozřejmě udělat ručně. V tom případě si ořechy napřed nasekejte, jak chcete nahrubo.
  4. Drobenkou posypte třešně, vložte do trouby a pečte 35 až 40 minut. Podávejte horké.

Hruškový crumble s mandlovou drobenkou

Sladké měkké hrušky odpíchne trocha citronové šťávy a drobenka zjemní díky mandlím.

4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY

  • 6 hrušek, oloupaných a bez jaderníků
  • 120 g vláčného přírodního krupicového cukru
  • šťáva z ½ citronu

DROBENKA

  • 100 g mouky (vyzkoušejte třeba ovesnou nebo ječnou)
  • 50 g loupaných mandlí, nasekaných nahrubo
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kostičky
  • po špetce mletého zázvoru, skořice, hřebíčku a vločkové soli
  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Hrušky nakrájejte nahrubo a dejte je do kastrolu spolu s cukrem a citronovou šťávou. Na středně nízkém stupni vařte 5 až 10 minut nebo až se cukr rozpustí a hrušky začnou měknout.
  2. Mezitím si připravte drobenku buď ručně, nebo v robotu. Hrušky se šťávou přesuňte do formy, rovnoměrně posypte drobenkou, vložte do trouby a pečte 30 minut, až drobenka zezlátne. Podávejte s vanilkovým krémem nebo smetanou či šlehačkou.

Jablečný crumble s cukrovou drobenkou

Prapůvodní verze z nejběžnějšího domácího ovoce vytáhne z jablek to nejlepší, v Británii dodnes patří k nejoblíbenějším a odvíjejí se od ní i všechny další variace. Podle tradice se při podávání bez vanilkového žloutkového krému neobejde.

4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY

  • 3 středně velká pevnější jablka, oloupaná, bez jaderníku a nakrájená na 1cm plátky
  • 2 lžíce zlatého přírodního krupicového cukru

DROBENKA

  • 175 g hladké mouky
  • 110 g zlatého přírodního krupicového cukru
  • špetka soli
  • 110 g studeného másla
  • 1 lžíce krystalového přírodního cukru na posypání
  • mascarpone, hustá smetana nebo vanilkový krém k podávání
  1. Troubu předehřejte na 290 °C.
  2. Nakrájená jablka promíchejte se 2 lžícemi cukru a rozložte je do kulaté formy o průměru 23 cm a výšce 5 cm nebo do čtverhranné formy o straně 20 cm. Jablka rukou trochu zmáčkněte, aby mezi ně nepropadlo zbytečně moc drobenky.
  3. Na drobenku dejte do mísy mouku, cukr a sůl. Navrch nakrájejte máslo a prsty vše rozdrobte, až bude směs připomínat strouhanku. Mísou zatřeste, aby se na povrch dostaly všechny větší kousky, které pak rozdrobte. Drobenku můžete také zpracovat v robotu, ale nerozmixujte ji příliš najemno. Na malou chvilku ji dejte do ledničky, trochu zpevní a po upečení bude křupavější.
  4. Drobenku navršte na jablka a vidličkou rovnoměrně rozestřete. Posypte ještě krystalovým cukrem. Dejte ihned péct, jinak drobenka zvlhne.
  5. Formu postavte na plech v troubě a crumble pečte 30 až 40 minut, až bude drobenka zlatá a jablka hodně změknou. Před podáváním nechte crumble 10 minut chladnout.
PRIMA TIP: Jablka můžete dochutit skořicí, vanilkou či špetkou mletého nového koření. Máte-li po ruce pár ostružin, vmíchejte je k jablkům. Drobenka bude křehčí, použijete-li na ni hrubou mouku. A můžete ji donekonečna obměňovat a obohacovat – zkuste vločky, rozdrcené sušenky, nasekané/nahrubo umleté ořechy nebo mandle případně semínka, přidejte víc chuti skořicí nebo zázvorem.

EXTRA TIP: Britové jedí k nejrůznějším dezertům, třeba i k závinu, hustý vanilkový krém, custard. Domácí je samozřejmě nejlepší. Ve větší ohnivzdorné míse šlehejte 4 žloutky asi 1 minutu. Do kastrolu vlijte 400 ml smetany ke šlehání, vmíchejte 60 g krupicového cukru, 1 lžíci kukuřičného škrobu (maizeny) a 1 lžičku vanilkové esence. Promíchejte metlou, uveďte do varu a stále míchejte vařečkou, pěkně ode dna, aby se krém nezačal připalovat a netvořily se v něm žmolky. Jakmile se směs začne vařit, vlijte ji do rozšlehaných žloutků za stálého promíchávání metlou. Hustý krém se v Británii podává snad ke každému moučníku a ke crumble zvlášť.

Vyzkoušejte jablečný crumble podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Švestkovo-pomerančový crumble se skořicovou drobenkou

Že jsou švestky v koláčích skvělé, víme po generace. Ale tady mají nový kabátek i parfém.

6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 1 HODINY

  • 900 g švestek, rozpůlených a vypeckovaných
  • šťáva a kůra z 1 velkého pomeranče
  • 50 g mandlových lupínků

DROBENKA

  • 200 g mouky, vyzkoušejte třeba špaldovou nebo pohankovou
  • 125 g nejlépe jemně soleného másla, nakrájeného na kostičky + na vymazání
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 g mletých mandlí
  • 100 g vláčného přírodního krupicového cukru plus další na posypání
  • 2 lžičky mleté skořice
  1. Mouku s máslem promněte ve velké míse prsty na drobenku. Přidejte cukr, mleté mandle, 50 g vláčného přírodního cukru a 1 lžičku skořice. Promíchejte. Směs zakápněte několika kapkami studené vody a znovu promíchejte vidličkou, aby vznikly stejnoměrné drobky. Mísu dejte na 10 minut do mrazáku.
  2. Troubu předehřejte na 200 °C. Švestky rozložte do formy nebo několika menších forem v jedné vrstvě a řeznou plochou nahoru, zakapejte je pomerančovou šťávou.
  3. Zbylých 50 g vláčného přírodního cukru promíchejte s pomerančovou kůrou a zbylou lžičkou skořice. Směsí posypte švestky ve formě.
  4. Navrch rovnoměrně nasypte drobenku, nepěchujte ji. Pak posypte mandlemi a nakonec přírodním cukrem.
  5. Formu nebo formy postavte na plech a pečte 30 minut, až drobenka zezlátne a bude bublat. Tenhle crumble je skvělý ke zmrzlině.
PRIMA TIP: V západní Evropě i Británii se běžně prodává (jemně) solené máslo, používané na vaření i na potírání chleba. U nás se příliš neujalo. Někdy se doporučuje i na pečení, protože trocha soli nezpůsobí, že by bylo těsto slané, ale skvěle zdůrazní všechny jeho ostatní chutě.

Zdroj: autorský text, časopis Prima FRESH

Autor článku

Jitka Rákosníková

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty