3 zajímavosti o semínkách a praktický tip na závěr

Jsou součástí zdravé výživy a vyrábějí se z nich samé dobroty. Semínka patří mezi suroviny, které nelze v kuchyni opomenout. V našem článku se dozvíte pár zajímavostí a také tip, jak se postarat o nečekanou zásobu tohoto zázraku.

Chia semínka a absorbční schopnosti

Už jste někdy jedli chia semínka? A věděli jste, že mají hydrofilní vlastnosti? To znamená, že dokážou absorbovat velké množství vody, dokonce až přibližně desetinásobek své vlastní váhy. Díky tomu vás po konzumaci daleko více nasytí a oddálí pocit hladu. Při kontaktu s vodou nebo jinou tekutinou se navíc z chia semínek stává v podstatě gel, proto pokud je namočíte ještě před konzumací, lze tento chia gel použít jako pojivo, náhradu za tradiční vejce ve sladkém i slaném pečení.

Zdraví prospěšná konopná semínka

Když se řekne konopí, řada lidí si vybaví onu rostlinku a s ní spojené aktivity. Přitom ale existují konopná semínka, která jsou plná živin. Nejhodnotnější jsou především syrová a také neloupaná, takže si je můžete přimíchat do snídaňových směsí, salátů nebo si z nich připravit domácí konopné mléko. Jsou zároveň bez lepku, a proto vhodná pro celiaky. A mimochodem, průmyslově vyráběné konopné semínko neobsahuje ve velkém množství THC, takže se nemusíte bát žádných účinků.

Největší semínko vůbec

Z které rostliny asi tak pochází? Možná by vás to jen tak nenapadlo, ale vůbec největší semínko na světě je z palmy! Konkrétně ale jen z jednoho druhu, který roste na Seychelách. Hmotnost semene se slupkou se může pohybovat až kolem 30 kg, takže nejde o žádného drobečka. Údajně je prý skvělé afrodiziakum, a proto se za něj platí i velmi vysoké částky.

Jak skladovat semínka?

A teď ten slibovaný tip na závěr. Pokud si pořídíte do kuchyně zásoby semínek, je třeba myslet na vhodné uskladnění. Vyhovuje jim co nejchladnější prostředí, kde se ale drží stálá teplota od 0 °C až po 10 °C. Dále je důležité sucho a tma. Základem je semínka dobře vysušit při nízké teplotě a uschovat v dobře uzavíratelné nádobě nebo sáčku, aby nedošlo k vlhnutí.

Zdroj: redakce; zdroj foto: Unsplash

Autor článku

Tereza Pánková

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty