10 zbylých ingrediencí, o kterých nevíte, že je můžete zmrazit

Zbylo vám půl lahve podmáslí nebo svazek kopru? Koupili jste pytel citronů a teď nevíte, co s nimi? Byla by škoda na ně zapomenout a později vyhodit. Poradíme vám, které suroviny můžete zmrazit a použít, až na ně přijde čas.

V supermarketech i na trzích často koupíte příliš velké balení potravin, protože menší zkrátka není k dispozici. Pokud k přípravě jídla spotřebujete jen část, přichází na řadu mrazák! Ideální společník v boji proti plýtvání. Kromě obligátní zmrzliny a pytle s hráškem, můžete zmrazit i spoustu surovin, které vás možná překvapí.

1. Banány

Koupili jste velký trs banánů a ten pomalu hnědne a nikdo na ně zrovna nemá chuť? Banány oloupejte, nakrájejte na kousky a zamražte v zipovém pytlíku. Můžete je použít přímo z mrazáku pro přípravu smoothie nebo zmrzliny, ale po rozmrazení z nich můžete upéct i oblíbený banánový chlebíček nebo muffiny.

2. Máslo

Narazili jste na dobré máslo v akci. Nemějte obavy a klidně ho kupte do zásoby. Máslo dejte do mrazáku v obalu, v kterém jste ho koupili. Případně ho můžete ještě zabalit do pytlíku. Tuk totiž velmi dobře absorbuje pachy, a proto by mohlo máslo vonět třeba po houbách nebo po malinách, pokud je skladujete v mrazáku. Pro rozmrazení jednoduše přendejte kostku másla do lednice a nechte ho pomalu povolit.

3. Podmáslí

Podmáslí je báječné třeba při přípravě lívanců nebo ho lze použít jako základ na marinádu k naložení masa. A lze ho úspěšně zamrazit. Na plech dejte menší papírové kelímky, do každého nalijte ½ hrnku podmáslí a dejte je na plechu do mrazáku zatuhnout. Poté každý kelímek zabalte do potravinové fólie, nakonec všechny sesypte do velkého zipového pytle a odebírejte dle potřeby. Podmáslí v kelímku pak nechte povolit v lednici.

4. Chilli papričky

Pokud jste nesehnali papričky na váhu, často jste nuceni koupit celý pytel a nepoužité chilli papričky pak zbytečně končí seschlé v koši. Přitom je nejjednodušší je zmrazit v celku a v případě potřeby přiostřit jídlo, můžete zmrzlé papričky nastrouhat třeba rovnou do omáčky či salsy.

5. Sýry

Tvrdé a polotvrdé sýry jako je parmazán nebo čedar můžete zmrazit zabalené v potravinové fólii a použít do dvou měsíců. Než se pustíte do vaření sýrových receptů, nechte zmrazené sýry povolit v lednici.

6. Citrusová kůra

Potřebujete do receptů citronovou nebo limetovou šťávu? Než citron rozkrojíte a vymačkáte, ostrouhejte z něj kůru a schovejte si ji na jindy. Z pečlivě omytých citrusů nastrouhejte kůru najemno, na malý talířek udělejte malé hromádky (1/2 lžičky) a talířek dejte do mrazáku. Jakmile placičky z kůry zamrznou, přendejte je do zipového sáčku a používejte do moučníků i do omáček k masu nebo na těstoviny.

Ve formičkách na led můžete zmrazit i vymačkanou citronovou nebo limetovou šťávu. Ta je skvělá do limonád, ale i do thajských curry omáček.

7. Vaječné bílky

Zbyly vám po přípravě majonézy nebo vaječného koňaku samotné bílky? Pokud právě nemáte chuť na bílkovou omeletu, můžete bílky (nikdy žloutky) zmrazit ve formě na ledové kostky. Pro použití vyndejte z mrazáku požadovaný počet bílků a nechte je volně rozmrazit. Pak je lze úspěšně použít i na výrobu pusinek, pěny nebo bílkové polevy.

8. Bylinky a pesto

Přebytek bylinek lze bez ztráty kvality zamrazit nejlépe ve formičkách na led. Omyté a nasekané bylinky, jako je rozmarýn, šalvěj, tymián, petržel či pažitka, naplňte do formiček a zalijte trochou vody. Dejte zmrazit a poté bylinkové kostky přesypte do zipových sáčků. Nezapomeňte je popsat, ať víte, která bylinka je která. Bylinkové kostky přidávejte přímo do polévek, omáček či dušených jídel.

Kromě samotných bylinek je také dobré zamrazit zbylé pesto, které se kvůli obsahu sýra a ořechů velmi rychle kazí. V mrazáku vydrží mnohem déle, stačí jen kostku pesta přidat do polévky nebo ji nechat povolit a vmíchat do těstovin.

9. Ořechy a semínka

Protože mají ořechy i semínka v sobě vysoký obsah tuku, mají tendenci ke žluknutí, a proto mají kratší trvanlivost. Zároveň jsou celkem nákladnou surovinou a vyplatí se pořídit je ve větším balení. Aby zásoby nepřišly nazmar, můžete je zmrazit uzavřené v zipových sáčcích. V mrazáku vydrží měsíc, před použitím je není třeba dlouze rozmrazovat, zkrátka je nasekejte a použijte jako čerstvé.

V mrazáku můžete uchovávat i ořechové mouky.

10. Víno

Zbylo vám otevřené víno po veselém večírku? Nenechte ho zvětrat, ale schovejte si ho na přípravu omáček v mrazáku. Do formiček na led nalijte víno a nechte zamrazit. Poté vinné kostky sesypte do zipového pytlíku a odebírejte dle potřeby, až budete dělat omáčku na steak nebo ragú bolognese.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty