Ochutnejte mušle podle kulinářských hvězd doma nebo v pražských ulicích

Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba recepty ambassadorů Prague mussel weeku. Ještě nikdy jste slávky nezkusili a doma si na ně netroufáte? Pak na konci září zamiřte do jedné ze sta vybraných pražských restaurací, kde na vás čeká speciální mušlové menu za poloviční cenu.

I přesto, že Česká republika nemá moře, mohou si Češi v pražských ulicích během posledního zářijového týdne užít to pravé moře chutí. Festival Prague mussel week přinese do stovky vybraných pražských restaurací speciální menu z těch nejlepších a super čerstvých holandských slávek, a to za poloviční cenu.

„Při pěstování těchto slávek nebyla použita žádná umělá hnojiva ani jiné chemikálie a aditiva, jsou tedy naprosto přírodní. Ihned po výlovu byly přemístěny do speciálních přepravek a do Prahy dorazí pouhých 18 hodin od výlovu, takže si zachovají mimořádnou čerstvost,“ doplňuje Jan Škoda ze společnosti HOPI CEE FISH HUB, která festival Prague mussel week organizuje. Objevit skvělou chuť mušlí budou na festivalu Čechům pomáhat i ty největší kulinářské celebrity, jako například Kristína Nemčková, Lea Skálová, Filip Sajler, Jiří Schwarz a Martin Staněk. Jejich nejoblíbenější „mušlové“ recepty vám exkluzivně přinášíme už dnes.

Kristína Nemčková: Slávky na kari s jablky

Jednou z ambassadorů festivalu Prague mussel week je i talentovaná kuchařka a nejmladší vítězka soutěže známé kuchařské soutěže Kristína Nemčková. Jak sama přiznává, k mušlím si musela nejprve najít cestu, ale teď na ně nedá dopustit. „Trvalo mi docela dlouho, než mi mušle zachutnaly. Poprvé mi moc nechutnaly, ale dnes musím uznat, že jsou skvělé. Zvlášť když jsou čerstvé, přímo z moře, a ještě se dobře upraví. Na té úpravě hodně záleží,“ říká Kristína. Českým strávníkům doporučuje, aby jim dali šanci. „Jsou opravdu chutné, a hlavně také zdravé,“ dodává. Zkuste si je doma připravit podle jejího receptu.

Na 4 porce potřebujete:

• 2 kg čerstvých slávek • 100 ml bílého vína • 2 lžíce olivového oleje • 1 velkou cibuli • bílou část z 1 pórku • 2 stroužky česneku • 4 Granny Smith jablka • 2 lžíce kari koření • 4 rajčata • 500 g rybího vývaru • šťávu z jednoho pomeranče • 50 g másla • 1/2 brokolice • olivový olej • sůl

Jak na to?

1. V hrnci rozpalte olivový olej, přidejte nasekanou cibuli a nechte zpěnit. Poté přidejte nasekaný pórek a česnek. Jakmile trochu chytí barvu, přidejte 2 nakrájená a oloupaná jablka a vše společně jednu minutu opékejte. Pak směs zasypte kari kořením, promíchejte a opékejte další minutu. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a zalijte horkým rybím vývarem. Vařte zhruba 20 minut. Poté omáčku rozmixujte tyčovým mixérem, přeceďte a dochuťte solí a šťávou z pomeranče. Přiveďte znovu k varu, odstavte a nakonec přidejte máslo na zjemnění. 2. Slávky opláchněte, trochu s nimi potřeste a všechny otevřené vyhoďte. Do hrnce s trochou vařící vody přihoďte slávky, zalijte vínem a přiklopte poklicí. Vařte 2 minuty, než se slávky otevřou. Uvařené je vhoďte do hotové omáčky. 3. Brokolici rozdělte na jednotlivé hlavičky a ve vařící osolené vodě je půl minuty blanšírujte (poté je rovnou přendejte do ledové vody). Pak hlavičky brokolice usušte a opečte na pánvi s trochou olivového oleje. Zbylá dvě jablíčka nakrájejte na malé kostičky. 4. Hotové slávky podávejte společně s omáčkou, brokolicí a jablky.

Lea Skálová: Slávky s bylinkovým máslem a celerovým rizotem

Mušle a obecně mořské plody si oblíbila také Lea Skálová, finalistka kuchařské soutěže. Ta se s nimi seznámila již v dětství a dodnes si je pravidelně vaří. „Jsem velký milovník seafoodu, už odmalička. Dneska máme i u nás dobré možnosti obstarat si čerstvé a kvalitní dary moře a lidé by to dle mého názoru měli využít. Mušle jsou rychlé a jednoduché na přípravu, moc dobré, nízkokalorické a prostě sexy. Pro moderní jídelníček prostě ideální,“ říká Lea a připojuje jeden ze svých oblíbených mušlových receptů.

Na 4 porce potřebujete:

• 1 kg čerstvých slávek • olivový olej • 4 šalotky • 3 mrkve • 1 řapíkatý celer • 400 ml bílého suchého vína • 1 bulvu celeru • 300 g rýže na rizoto (Arborio nebo Carnarolli) • 3 stroužky česneku • 1 máslo • parmazán • šafrán • crème fraîche • 1 limetu • kopr • hladkolistou petržel • pažitku • sušené chilli • sušený medvědí česnek

Jak na to?

1. Mušle propláchněte ve vodě a vyberte pouze ty, které jsou pevně uzavřené. Otevřené mušle ihned vyhoďte. 2. V hrnci na olivovém oleji zprudka opečte dvě šalotky (včetně slupky) překrojené napůl. Poté přidejte na větší kusy nakrájenou mrkev (pouze očištěnou, ale také se slupkou) a na větší kusy nakrájený řapíkatý celer. Opečenou zeleninu podlijte 2 dcl vína a nechte odpařit alkohol. Do takto připraveného základu vhoďte slávky, podlijte asi 4 dcl vody, osolte a přiklopte pokličkou. Vařte zhruba 5 minut, maximálně 10! Vývar sceďte – budete ho potřebovat na přípravu rizota – a slávky vyberte do misky či talíře. 3. Na celerové rizoto nakrájejte bulvu celeru na opravdu jemné kostičky téměř ve velikosti rýže. Opravdu to za tu práci stojí! Dvě šalotky také nakrájejte velmi najemno a nechte zesklovatět na olivovém oleji, nejlépe v pánvi. Na šalotku vhoďte kostičky celeru a zlehka opečte. Když má celer zlatavou barvu, podlijte 2 dcl vína a nechte zcela odpařit. Poté stejně jako u klasického rizota přilévejte po troškách vývar (použijte ten ze slávek), a až se odpaří, přilévejte další, dokud celer tak akorát nezměkne. Je důležité, aby zůstal „al dente“. V tuto chvíli přidejte pár pestíků šafránu. Poslední dávku vývaru přilijte tak, aby se směs zdála až příliš tekutá. Poté stáhněte z ohně, přidejte ¼ kostky másla a míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Na závěr přidejte 2 lžíce crème fraîche a pořádnou porci parmazánu. 4. Do zbytku změklého másla nasekejte hladkolistou petržel, kopr a pažitku, přidejte utřený česnek se solí a pořádně promíchejte. Do každé slávky vetřete dávku bylinkového másla tak, aby zakrylo „maso“ v mušli. Takto připravené mušle dejte zapéct na 3 až 4 minuty při 180 stupních do trouby. 5. Servírujte do hlubšího talíře dávku rizota, do něj zapíchněte slávky a vše dozdobte chilli, medvědím česnekem a popřípadě koprem.

MOŘE CHUTÍ NA JAZYKU: PRAGUE MUSSEL WEEK

Poslední týden v září Prahu zaplaví moře! Ve dnech 23. 9. až 29. 9. se odehraje pilotní ročník festivalu Prague mussel week, který do naší metropole přiveze přes 16 tun čerstvých slávek z Holandska. Ochutnáte je ve více než 100 pražských restauracích ve třech cenových kategoriích: Luxury (luxusní restauranty), Money for Value (střední cenová kategorie) a Bistro (dobrá kvalita za příznivou cenu). Na speciální mušlové menu navíc účastníci získají 50procentní slevu – stačí si jen na webu festivalu praguemusselweek.cz zdarma vygenerovat slevový voucher.

TZ, (klam)

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty