Fresh Festival on-line tour předstvuje TOP restaurace, kavárny a pivovary ve východních Čechách

Na Fresh festivalech jsme se letos nemohli potkat osobně, tak jsme si pro vás připravili alespoň takovou malou on-line tour. Vydali jsme se do míst, kde se festivaly každoročně konají a zmapovali tam pro vás nejzajímavější gastronomické a turistické cíle.

V posledním díle naší on-line tour vás vezmeme do východních Čech, které jsou vstupní branou do Krkonoš a Orlických hor, ale také regionem, kde nesmazatelnou stopu zanechali slavní architekti Gočár a Kotěra. Nás zajímaly ale i další cíle, a to jak turistické, tak i gastronomické. Máme pro vás náš výběr zajímavých míst, která stojí za to navštívit. Ať už pro vás budou naše tipy inspirací, nebo si sestavíte svůj vlastní seznam, tak věřte, že v této nelehké situaci vaši návštěvu každý z podniků opravdu ocení.

Připravili jsme pro vás žebříček TOP podniků, které ve východních Čechách stojí za vaši pozornost.

Restaurace FRESH TOP 15

1. Restaurace U Paluků / Chrudim 2. Bonté Daily restaurant / Pardubice 3. Restaurace Aquarium / Hradec Králové 4. Restaurace Nejen Dvorek / Pardubice 5. To je Bistro. / Hradec Králové 6. MedyChef / Pardubice (foodtruck) 7. Galerie Café Park Restaurant / Pardubice 8. Cartellone Ristorante / Pardubice 9. U Dvou Kohoutků / Pardubice 10. Pivovarské domy / Hradec Králové 11. Restaurace Šatlava / Hradec Králové 12. Hotel a restaurace Fortna Chrudim / Chrudim 13. Hacienda Ranchero / Pardubice 14. St.Patrick / Pardubice 15. Na Cibulce / Pardubice

Kavárny FRESH TOP 10

1. Dobrý Kafe / Pardubice 2. Bakla café / Pardubice 3. To je Bistro / Hradec Králové 4. Café Na kole / Hradec Králové 5. Kafe, víno, kokino / Pardubice 6. Epifany Patisserie / Pardubice 7. NãPLAVKA café & music bar / Hradec Králové 8. Kafemysl / Litomyšl 9. Káva Krám / Choceň 10. Můj šálek / Pardubice

Pivovary a Minipivovary FRESH TOP 10

kompletní seznam všech pivovarů najdete zde Pivni.info

1. Pivovar Clock / Potštejn 2. Hradecký Klenot / Hradec Králové 3. Chrudimský pivovar Filištín / Chrudim 4. Pivovar Bahno / Prachovice 5. Pivovar Mordýř / Dolní Ředice 6. Pivovar Loutkář / Chrudim 7. Pivovar Trautenberk / Horní Malá Úpa 8. Pivovar Beránek / Stěžery – Hradec Králové 9. Pivovar Dašice / Dašice 10. Porter, Pernštejn – Pardubický pivovar, a. s. / Pardubice

Gastronomických a turistických cílů je v regionu celá řada, doporučujeme tedy vaši návštěvu rozložit do více dnů a ubytovat se třeba v Hotelu Grand Hradec Králové. Hotel GRAND má bohatou historii a je neodmyslitelnou součástí královského města Hradec Králové. Nachází se v samotném historickém centru. Nabízí prostorné pokoje s bezplatným internetem, ledničkou, satelitní TV a koupelnou.

Při své gastrotour byste neměli minout ani regionální potraviny a lokální produkty. Přehledně je najdete na webu www.mlspardubickehokraje.cz, produkty si můžete objednat v jejich e-shopech nebo si pro některé z nich vydat osobně.

Chcete-li doopravdy „ochutnat Česko“ zamiřte do těch restaurací, které českou kuchyni vaří opravdu dobře. Při jejich výběru se nechte vést modrým kulatým logem Czech Specials. Ochutnávejte Česko, www.czechspecials.cz

#světovéČesko – Tipy, kam vyrazit nejen ve východních Čechách, najdete na www.kudyznudy.cz.

Další tipy pak najdete i na www.cz.visitpardubice.com a www.ic-hk.cz.

Pro inspiraci přinášíme originální recept z hradeckého To je Bistro:

Pečené zelí s dýňovou kaší

Suroviny

  • 1 ks špičatého zelí
  • 1 ks hokaido dýně
  • 3–4 ks větších brambor
  • 1 ks granátového jablka
  • 1 hrst dýňových semínek
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce studeného másla a navíc na potření zelí
  • kůra a šťáva z poloviny citronu
  • 4 lžíce dýňového oleje
  • několik snítek čerstvého koriandru
  • sůl

Postup

  1. Rozpalte troubu na 200 stupňů, horkovzdušnou na 185. Celé zelí a dýni vložte na plechu do rozehřáté trouby a pečte doměkka přibližně 1,5 hodiny. Dejte vařit brambory do osolené vody.
  2. Mezitím pomocí poklepávání lžící získejte semínka z napůl rozkrojeného granátového jablka a uchovejte v misce na později.
  3. Dýňová semínka upražte dohněda na lžíci slunečnicového oleje a pořádně je osolte.
  4. Také nechte v misce stranou.
  5. Změklé brambory zceďte a ještě horké vložte do mísy, elektrickou metlou vyšlehejte na hladkou kaši. Poté do brambor zašlehejte studené máslo a nakonec přidejte 100 ml teplého mléka.
  6. Upečenou dýni oloupejte ze zčernalé slupky a vydlabejte semínka.
  7. Ponorným mixérem rozmixujte dýni se zbytkem mléka. Dýňové pyré smíchejte s bramborovou kaší, přidejte najemno nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, popřípadě nařeďte dalším mlékem a dosolte.
  8. Ze zelí sloupněte vrchní listy, rozkrojte na 4 části, potřete rozpuštěným máslem a osolte.
  9. Porci kaše a zelí posypte semínky z granátového jablka a dýně, nakonec zalijte lžící dýňového oleje a ozdobte čerstvým koriandrem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty