Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Citronový páj se sněhovou čepicí

45 porcí
do 1 hodiny
Citrónový páj se sněhovou čepicí
Citrónový páj se sněhovou čepicí Autor: Kitchenette.cz
Osvěžující dezert je velmi oblíbený právě pro svou svěží chuť a lehkou strukturu. Působí velmi efektně, a přitom příprava není příliš složitá. Podávejte ho vychladlý nebo ještě mírně vlahý.
Reklama

Suroviny (45 porcí)

na korpus:

na náplň:

na meringue:

Reklama

Postup

  1. Dobře promíchejte všechny suché ingredience na korpus a pomocí rukou nebo robota krátce zapracujte studené máslo. Přidejte jen tolik vody, aby se těsto spojilo. Někdy se mi stane, že není třeba ani kapka, což je způsobeno tím, že másla také obsahují více či méně vody. Podstatné je, aby těsto drželo pohromadě a aby výše uvedený proces trval co nejkratší dobu.
  2. Těsto zabalte do fólie a nechte odpočinout v lednici alespoň 30 minut.
  3. Když je odpočaté, nechte ho pár minut zteplat při pokojové teplotě a vyválejte na kruh dostatečně velký, aby pokryl 20 cm velkou formu i s nízkými okraji. Přeneste ho pomocí válečku do formy, prsty upravte, přečnívající okraje seřízněte, dno propíchejte vidličkou a dejte do mrazáku.
  4. Předehřejte troubu na 200 °C. Když dosáhne požadované teploty, vyjměte korpus z mrazáku, vyložte pečicím papírem a vyplňte suchými fazolemi, rýží nebo profi keramickými kuličkami. Takto pečte 20 minut. Po 20 minutách korpus vyjměte, odstraňte papír s výplní a ještě dopečte 5–10 minut do zlatohněda. Nechte formu vystydnout na roštu, než si připravíte náplň.
  5. Troubu přenastavte na 175 °C. Smíchejte mouku, škrob, cukr a sůl ve větším hrnci. Přidejte vodu, citronovou šťávu a kůru. Dobře vše promíchejte a přiveďte za stálého míchání k varu. Přidejte máslo, míchejte dokud se nerozpustí a odstavte z plotny.
  6. V malé mističce si rozmíchejte žloutky, přidejte 1 dl horkého citronového krému a rychle promíchejte. Teď můžete tuto směs přidat zpět do citronového krému a za stálého míchání opět přivést k mírnému varu, dokud krém nezhoustne a stane se táhlým. Trvá to přibližně 10 minut.
  7. Nalijte krém na korpus a rovnoměrně rozetřete.
  8. Na meringue ušlehejte ve velké čisté míse bílky se špetkou soli do pevného sněhu, postupně přidávejte cukr. Když je sníh hotový a s cukrem dobře propojený, natřete ho na horkou citronovou náplň, lžící nebo nožem vytvořte zajímavou strukturu. Pečte 10 minut nebo dokud koláč nebude krásně zlatý.
Reklama

Citrónový páj se sněhovou čepicí   Foto: Kitchenette.cz

Citronový páj se sněhovou čepicí. Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta Pavleje

Objevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama