návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Chléb bez hnětení

do 2 hodin
Chléb bez hnětení
Chléb bez hnětení Autor: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ
Tento recept na domácí chléb téměř bez práce už pár let koluje českým internetem. Pro nás ho otestovala bloggerka Tereza z Foodlover.cz. Vyzkoušejte ho s ní, a pak už si jen vychutnávejte božský krajíc a nádherně provoněný dům :)
Reklama

"Jasně, pan Cuketka s tímhle receptem na nehnětený a nekváskový chléb původem z New York Times přišel už před pár lety. V mezičase se zrodily celé skupiny lidí, ve kterých si navzájem předávají vypěstovaný kvásek, poskytují si rady a pečou doma chléb, takže tenhle recept pravděpodobně pro většinu z vás nebude novinkou.

I přesto cítím potřebu podělit se o něj s těmi, kteří by měli o něj být ochuzeni, protože tenhle chleba je prostě takový malý zázrak téměř bez práce. Údajně ho zvládne každé šestileté dítě, takhle je to jednoduché! Dohromady asi 5 minut času, přesně 10 korun za suroviny, půl dne čekání a nakonec perfektní chléb, co stojí opravdu za to."

Suroviny

Reklama

Postup

  1. Na přípravu chleba potřebujete litinový hrnec nebo skleněnou kulatou zapékací mísu s pokličkou, ve které budete chleba péct.
  2. Do mísy nasypte mouku, droždí, sůl a hezky vše promíchejte, potom přilijte vodu a krouživým pohybem jedné ruky vypracujte lepkavou hmotu.
  3. Výsledný vlhký chuchvalec přikryjte potravinovou fólii a nechte v klidu a teple, nejlépe asi ve 21 °C (my máme doma necelých 20 °C a bylo to v pořádku), kynout 12–18 hodin, čím déle, tím větší oka se vám údajně mají v chlebu udělat, já doporučuju takovou zlatou střední cestu – asi 14 hodin.
  4. Poprašte si pracovní desku, seškrábněte na ní pomocí stěrky na těsto nakynutou hmotu, zaprašte moukou a hmotu roztáhněte na větší obdélník.
  5. Placku přeložte jako obálku – všechny čtyři rohy do středu, nechte na vále odpočinout 15 minut.
  6. Zkuste hmotu zformovat do tvaru koule (opravdu to nejde moc dobře) a dejte odpočinout na další dvě hodiny mezi dvě dobře pomoučené utěrky, a to tou přeloženou stranou dolů.
  7. Půl hodiny před koncem odpočinku si rozehřejte troubu na 230 °C a litináč dejte ohřát dovnitř, rychle těsto přesuňte do rozpáleného litinového hrnce (ničím nevymazaného), přiklopte pokličkou a dejte do trouby, zakryté pečte cca 30 minut.
  8. Po odkrytí pečte cca 15–30 minut dle požadované barvy kůrky (mně stačilo 15), nechte vychladnout.
Reklama
Chléb bez hnětení
Chléb bez hnětení
Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog  vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já - od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utváří i podobu blogu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama