My Cooking Diary

Vegetariánský boršč

Moje hodnocení
24x

Originálně je z Ukrajiny, ale vaří se i v Polsku, Bulharsku a Rusku. Ano, řeč je o boršči! Dnes pro vás máme vegetariánskou verzi, která vás ohromí i bez hovězího masa. Tak pojďte na to! :)

1 porce
60 minut
ukrajinská

Suroviny

Servírování

Postup přípravy

  1. Ze všeho nejdřív omyjte a očistěte zeleninu. Cibuli nakrájejte co nejvíc najemno, česnek nahrubo, řapíkatý celer na menší kostičky, mrkev a řepu na cca centimetrové kousky a brambory na větší kousky.
  2. U zelí odstraňte košťál a horní listy a nakrájejte na centimetr široké proužky. U krájení zeleniny se hodně řiďte tím, jak velkou ji máte v polévce rádi. Myslete akorát na to, že řepa a mrkev se vaří ze všeho nejdéle, tak ať nejsou největší.
  3. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a začněte na něm opékat cibulku s řapíkatým celerem a mrkví. Opékejte do změknutí asi deset minut a pak přidejte česnek.
  4. Ten nechte asi minutu rozvonět a dejte do hrnce rajčatový protlak. Opékejte další minutu, přilijte drcená rajčata a všechno koření – nové koření, bobkový list, kardamom, skořici a tymián.
  5. Nechte společně asi dvě minuty probublat a přilijte vývar. Hned nato přidejte zbylou zeleninu – řepu, brambory a zelí – a nechte přivést k varu. Pak stáhněte na menší plamen, aby polévka nějak extra nebublala, přidejte vrchovatou lžičku soli a nechte vařit tak 30 minut.
  6. V průběhu vaření přidejte ještě šťávu z citronu, trošku cukru a další sůl. Postupně přidávejte všeho tolik, aby byla chuť vyvážená. Nejvíc by měla dominovat chuť kyselá, takže jsem tam nakonec dala šťávu z celého jednoho citronu. Jako vždycky je ale lepší se vším pomalu a postupně.
  7. Hotovo je ve chvíli, kdy je všechna zelenina krásně měkká na skus a polévka je dokonale dochucená.Servírujte se štědrou porcí zakysané smetany a nasekaným koprem a petrželkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

My Cooking Diary


Přečtěte si také

Recepty