Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou

2 porce
do 1 hodiny
Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou
Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou Autor: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ
Nejdůležitější ze všeho a základ celého tohoto jídla jsou dobré a kvalitní rané brambory, čerstvé bylinky a poctivý tvaroh. Varný typ vhodný pro brambory na loupačku je "áčko".
Reklama

To znamená vybrat si brambory nemoučné, vhodné a doporučené pro přípravu salátů, s hladkou slupkou a sytě žlutou nebo alespoň světle žlutou barvou. Čím menší, tím lepší.

Jana z blogu "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ" doporučuje odrůdu keřkovský rohlíček, kterým zahání chutě na brambory „na loupačku“ v zimě, protože je to odrůda podzimní a dělají se z nich ty nejlepší vánoční bramborové saláty. V létě se shánějte po raných odrůdách jako: Kariéra, Karin, Colette nebo třeba Anabela. Tím, že budete vařit brambory ve slupce jim zachováte nejvíce zdraví prospěšných látek a přesto, že budou tepelně upravené, zůstane v nich např. kolem 52 % vitamínu C a 43 % vitamínu B2. Kromě toho asi 200 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což je desetina doporučené denní dávky. ;)

Suroviny (2 porce)

Reklama

Postup

  1. Brambory omyjte a dejte do studené vody s kmínem a jednou lžičkou soli. Přiveďte brambory k varu, jakmile začnou bublat, stáhněte teplotu a vařte je 20–30 minut (podle velikosti).
  2. Mezitím, co se brambory vaří, omyjte bylinky a nasekejte je nadrobno. Nakrájejte jarní cibulku na jemná kolečka.
  3. Měkký tvaroh vyklopte z vaničky do misky, přilijte vodu a rozmíchejte. Přidejte do něj větší části bylinek a cibulky a dobře promíchejte. Fetu rukama rozdrobte do tvarohové směsi (trošku si schovejte na posypání na závěr bokem) a znovu promíchejte.
  4. Až se brambory dovaří, slijte je (max. po 30 min.), vezměte vidličku, napíchněte a nožíkem oloupejte. Vracejte je do horkého hrnce a přiklopte pokličkou, ať zbytečně nestydnou.
  5. Na plotýnce, kterou máte od brambor ještě teplou, nebo na velmi mírném ohni nechte roztát v rendlíčku kozí máslo.
  6. Brambory dejte do hlubokého talíře, polijte bylinkovým přelivem s fetou, zakápněte kozím máslem a posypte zbytkem sýra a bylinek. Nejlepší jsou ještě s hrnečkem kefíru nebo podmáslí.
Reklama

PRIMA TIP OD JANY: Ráda používám jiné než kravské suroviny, protože mně osobně nedělají moc dobře (jsem po nich nafouklá jak pátrací balón, když nejsou zakysané). Pokud vám ale „koza“ ani „ovce“ nevyhovuje a "kráva" vám nevadí, vyměňte fetu za tvrdý tvaroh a kozí máslo za ghí nebo klasické máslo z kravského mléka.

Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou  Foto: Brambory na loupačku s bylinkovým přelivem s fetou , Foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Kdo je ta nutriční gastronomka ze "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ"?

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ Foto:

Jmenuju se Jana a svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen.

Svým projektem se snažím lidi inspirovat ke zdravému životnímu stylu bez dogmat a demagogie, které tak trochu cloumají všemi výživovými trendy i světem kolem nás. U mě na webu www.zasadnezdrave.cz najdete lákavé exotické a domácí recepty, kulinářské tipy a triky, deníky z mých cest, i objektivní články o výživě, které apelují na zdravý selský rozum každého z nás.

Vyzkoušejte i další skvělé recepty z brambor:

Uložit

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama