Speciály

Vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá semínka využít, je nepočítaně.

Mák setý je u nás běžně pěstovaná plodina, která se využívá hlavně v potravinářství. Ve slovanských zemích je to tradiční surovina, bez které se neobejde mnoho klasických receptů. Raději však mák nezkoušejte provézt do Ameriky, tam je pěstování máku zakázáno, protože z nezralých makovic se dá vyrobit opium. Proto se tam na mák pohlíží jako na drogu, i když zralá semínka v běžném množství žádné omamné účinky nemají.

Naštěstí u nás si v klidu můžeme užívat výtečnou chuť máku, která tak skvěle doplňuje mnohé sladké pokrmy. Výtečně ladí třeba se švestkami, je nezbytný při přípravě tradičních chodských koláčů nebo frgálů. Makové buchty nesměly chybět ani Honzovi v ranečku v klasických českých pohádkách.

Vyzkoušejte některý z výtečných receptů s mákem:

Recepty