Vydejte se na sladkou pouť za španělskými dezerty

Putování za španělskými dezerty  Foto:
Putování za španělskými dezerty
Foto: iStock

Země plná temperamentu je známa ohnivým flamengem, nekonečnými plážemi a výborným jídlem. Španělé patří mezi labužníky, kteří si umějí užívat život naplno. Co se jídla týče, nikdy si neodpustí sladkou tečku za hlavním chodem.

Rozmanitost chutí dezertů je ovlivněná regionem, z kterého pochází. Například Maurové zde zanechali odkaz v podobě sladkostí postavených na mandlové bázi a Francouzi zase nabídli bohaté krémové chuťovky. Nezáleží na tom, kterou část Španělska navštívíte, vaše touha po sladkém bude vždy 100% uspokojená.

Nejznámějším dezertem na celém Pyrenejském ostrově jsou milované churros. Tradiční smažené podlouhé pečivo, velmi podobné našim koblihám, podávané se skořicí a šálkem horké čokolády. Jak praví legenda, recept na ostrov přivezli Portugalci, kteří ho okoukali od čínského pokrmu jou-tchiao. Díky nenáročné přípravě na otevřeném ohni se staly oblíbenou pochoutkou. Později byly součástí každé novoroční snídaně a obzvlášť oblíbené byly po probdělé noci. Dnes jsou povýšené na status: „Kdykoliv máš chuť na churros, dej si churros.“ Jsou k dostání téměř všude. Pokud je neuvidíte v nabídce nějaké restaurace, tak ji raději opusťte. Nejvíc si na nich pochutnáte ve specializovaných restauracích churrerías.

Recept

Churros se skořicovou čokoládou Foto:

Churros se skořicovou čokoládou

Churros. Za tímto podivným názvem se ukrývají polodlouhé nudle smaženého těsta obalené ve skořicovém cukru. Churros se jedí teplé a namáčejí se do horké čokolády. Nejlepší...

Každoročně se vydávají statisíce poutníků na několikadenní až měsíční pouť do Santiaga de Compostela. Kromě návštěvy katedrály sv. Jakuba si nenechávají ujít ochutnávku místních dobrot. Právě odsud pochází fantastický mandlový dort Tarta de Santiago. Dezert, který se servíruje při pokojové teplotě a nejčastěji je připravován z polotovaru z krabice. Koláč je často ozdoben cukrovým křížem svatého Jakuba. Jakékoliv předsudky, které může vzhled mandlového zázraku vyvolat, budou zbořeny hned po ochutnání prvního sousta.

Mandlový koláč Tarta de Santiago Foto: Mandlový koláč Tarta de Santiago; foto: archiv

Po stopách dezertů se nyní dostáváme do oblasti Cantabria. Na severu Španělska si nesmíte nechat ujít Quesada, což je lehký zákusek s výraznou sýrovou chutí. Ideální pro milovníky cheescaku, kteří hledají jeho nové variace. Populární španělská blogerka Almana Obregon, která se celosvětově proslavila svými neuvěřitelnými cupcaky a můžete ji v květnu pravidelně sledovat na TV Paprika v show Zákusky Almy Obraganové, připravila speciální recept na Quesadu, kterou si můžete upéct jednoduše doma. Použijte dortovou formu nebo formičky na muffiny. Pusťte se do toho.

Quesada - španělský cheesecake Foto:

Na základ budete potřebovat:

• 1 hrníček mouky

• 1,5 hrníčků cukru

• 2 hrníčky mléka

• 1 kelímek bílého jogurtu (přibližně 200 g)

• 3 trojúhelníčky krémového sýru

• 3 vajíčka

• 1 malou smetanu na šlehání

Na ozdobu:

• jablečné pyré

• šlehačka

• ovoce

Postup:

Rozehřejte troubu na 180 °C. Všechny ingredience pořádně smíchejte spolu v jedné míse. Hladké těsto nalijte do dortové formy nebo do přibližně 3/4 cupcake formiček. Vložte do trouby a snižte teplotu na 150 °C. Pečte přibližně jednu hodinu a zkontrolujte, zdali je těsto dobře propečené. Pokud vám cupcaky uprostřed popraskají, nepanikařte, je to pro ně charakteristické. Vzhled vašich výtvorů vám pomůže vylepšit náplň. Můžete použít v podstatě cokoliv. Alma doporučuje jablečné pyré (jednoduše uvaříte jablka a rozmixujete je s cukrem). Hotové pyré lžičkou aplikujete na jednotlivé zákusky a můžete podávat. Případně můžete dozdobit čerstvým nebo kompotovaným ovocem dle chuti.

PRIMA TIP: Chcete-li cupcaky ještě víc vylepšit, ozdobte je šlehačkou.

Almana Obregon Foto: Almana Obregon; foto: archiv TV Paprika

Pokud se při svých potulkách Španělskem vydáte do oblasti La Mancha, nebojujte s větrnými mlýny jako don Quijote, ale raději se posaďte a ke kávě si vychutnejte proslulé Miguelitos. Vysoká načechraná kostka plněná krémovou náplní je jemná jako obláček. Těsto ze čtrnácti tenkých vrstev se při každém zakousnutí rozpadá na milióny drobných kousků. Kdyby vás přece jen svádělo stát se na chvíli donem Quijotem, vyrazte do Katalánské oblasti. Typickým sladkým potěšením je zde krémový pudink s vaječným žloutkem a karamelovou krustou. Servíruje se v skromné hliněné misce a oblibu si získal po celé zemi. Crema Catalana je v podstatě jižanským bratrem slavného crème brülée. Recepty na tento dezert se tradují z generace na generaci a každá hospodyňka si ho lehce upravuje podle sebe. Když tento pudink obohatíte o lísko-oříškový krém, stvoříte lahodný dezert stejně jako Alma v její show.

Připravte si vlastní Crema Catalana podle domácího receptu od Almy:

Crema Catalana Foto: Crema Catalana; foto: archiv

Na 4 porce budete potřebovat:

• 6 vaječných žloutků

• 750 ml mléka

• 40 g kukuřičné mouky

• 125 g cukru

• 1 skořici

• 8 lžic lísko-oříškového krému

• třtinový cukr podle chuti na vytvoření tenké krusty

Postup:

Do připravených skleněných nebo hliněných misek vložte dvě polévkové lžíce lísko-oříškového krému. V hrnci pomalu zahřívejte mléko se skořicí. V druhém hrnci zatím dohladka utřete vaječné žloutky s cukrem a moukou. Jakmile mléko přivedete do varu, vyndejte z něj skořici a pomalu přilejte do připravené směsi. Všechno promíchejte a opět zahřejte, pokud nezhoustne. Pudinkovou směs nalejte do připravených misek. Nechte vychladnout. Následně dezert posypte třtinovým cukrem a ohněm vytvořte karamelovou krustu. Hotovou pochoutku můžete servírovat po oblíbeném pokrmu nebo jenom tak na zlepšení nálady. Dobrou chuť!

Recept

Crema Catalana  Foto:

Crema Catalana

Klasický španělský dezert je vlastně mléčný krém ochucený výraznými citrusy, které mu dodají svěžest. Ve třetím díle pořadu Ohnivý kuře pod pokličkou ho připravil kuchař...

TZ, (klam)

Videa

reklama

reklama