Víte, že je velký rozdíl mezi sójovými omáčkami?

Poznejte rozdíly mezi sójovými omáčkami  Foto:
Poznejte rozdíly mezi sójovými omáčkami
Foto: All

Není omáčka jako omáčka! Mezi "sójovkami" jsou zcela zásadní rozdíly a my vám přinášíme základní rozdělení, podle kterého si příště v obchodě určitě vyberete správně.

Japonská přírodně fermentovaná sójová omáčka (tzv. „shoyu“)

• Chuť, vůně a barva jsou výsledkem výhradně přírodního procesu fermentace pomocí cenných mikroorganismů, který trvá několik měsíců a během něhož vzniká komplexní a vyvážená chuť.

• Neobsahuje žádná aditiva, barviva, aromata ani konzervanty.

• Vyniká harmonickou kombinací pěti základních chutí sladké, kyselé, slané, hořké a umami (lahodnost), která podporuje původní chutě potravin, aniž by je nějak rušila. Je skvělým univerzálním ochucovadlem a vynikající alternativou k soli.

Čínská fermentovaná sójová omáčka

• Fermentace trvá pouze několik týdnů, a proto se pro dosažení komplexnější chuti, vůně a barvy obvykle přidávají přísady, jako jsou karamel, látky zvýrazňující chuť, kyseliny, konzervanty nebo barviva.

• Má intenzivní slanou chuť a silnou vůni, která výrazně ovlivní připravovaný pokrm.

Nefermentovaná (chemická) sójová omáčka

• Vyrábí se chemickou cestou, která trvá jen několik dnů, jelikož sójová bílkovina není štěpena přírodními mikroorganismy, ale vařením v kyselině chlorovodíkové.

• Má obvykle chemické aroma, přičemž chuť a vůni získává díky množství přidaných aditiv a zvýrazňovačů chuti.

• Výrazně ovlivňuje a mění chuť surovin.

Článek

Kikkoman - tradiční japonská omáčka  Foto:

Kikkoman - tradiční japonská přírodně fermentovaná omáčka

Sójová omáčka Kikkoman se vyrábí již po staletí podle tradičního japonského receptu a to procesem výhradně přírodní fermentace pouze ze čtyř přírodních surovin, kterými...

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

Videa

reklama

reklama