V edici Prima FRESH vychází nová kniha Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy  Foto:
Nakládačka na věčné časy
Foto: archiv FTV Prima

Víte, jak vybrat správné sklenice, do čeho všeho se dá nakládat a jak dobroty správně uložit, aby vydržely chutné? To vše najdete v nové knize Daniely Turecké Nakládačka na věčné časy, kterou vydává FTV Prima a agentura Solootions v rámci edice Prima FRESH.

Nakládačka na věčné časy 2 Foto:

Nový titul má 168 stran a je rozdělen do několika částí. Kromě úvodu do samotného procesu nakládání obsahuje kapitoly s recepty na naložené maso, zeleninu, sýry i bylinky. Už jste někdy zkoušeli zaječí paštiku, naložit si koule z ovčího sýra či si vyrobit domácí lančmít na piknik? Druhá polovina knihy představuje zdravější nakládání v oleji a pro vegany i vegetariány, jako je například recept na nakládané marinované tofu. Ukáže i neobvyklé nakládání v lihu nebo výrobu nejrůznějších pomazánek. V knížce najdete také recepty, které si můžete naložit s dětmi, ale i pro děti. Závan dávných vzpomínek přinesou i návody na dobroty, které si pamatujete z babiččina špajzu – co třeba zdravé škvarkové sádlo?

Nakládačka na věčné časy je k dostání právě nyní v knihkupectvích. Na 168 stranách najdete za 299 korun více jak 50 receptů a s nimi návody, tipy a triky na nakládání i prostor pro vaše vlastní recepty.

Vyzkoušejte jeden z dobře naložených receptů!

Fenomenálně fermentované zelenina

Zdravý způsob, jak se zeleninou nakládat a zároveň ji zdravě uchovávat. Fermentace je teď v kurzu – navíc fermentovaný pokrm připravíte raz dva – za chvíli jste hotovi. A máte o zdravou svačinu nebo přílohu k obědu postaráno.

Sklenice se šroubovacím uzávěrem o objemu 500 ml

Nakládačka na věčné časy 3 Foto:

• 1 středně velký patison

• 2 menší kedlubny

• 1 bílá ředkev

• 5 stroužků česneku

• 5 kuliček nového koření

• 3 lístky bobkového listu

• 2 lžičky hořčičných semínek

• směs čerstvých zahradních bylinek

• 2 lžíce čerstvě namleté soli

• 350 ml vlažné vody

1. Patison, kedlubny a ředkev oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Česnek oloupejte a nechte vcelku. Měli byste mít tak 4–5 stroužků.

2. Všechno koření přendejte do hmoždíře a pořádně rozdrťte, až je směs takřka na padrť.

3. Všechnu zeleninu přendejte do větší nádoby a promíchejte, nasolte a zalijte vlažnou vodou. Zeleninu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat maximálně přes noc. Poté promíchejte s kořením a nechte ještě chvíli uležet, ideálně tak, aby zelenina řádně nasákla. Přendejte do větší nádoby, na střídačku spolu s kořením mezi to vkládejte česnek.

4. Sklenici pečlivě zašroubujte, aby těsnila. Nechte ji jeden den v místnosti o pokojové teplotě a pak ji přendejte do lednice. Při fermentaci je důležité, aby byla všechna zelenina ponořená, proto dbejte na to, aby zelenina v láku ležela; tak docílíte procesu kvašení.

Videa

reklama

reklama