Univerzita kávy v Praze

Univerzita kávy v Praze Foto:
Univerzita kávy v Praze
Foto: archiv Le Patio International a Pánková

Společnost LE PATIO INTERNATIONAL, prodejce prémiové kávy illy, přichází s novou podobou Univerzity kávy. Ta se přesunula do prostor karlínské Kotelny a nabízí i množství nových kurzů jak pro profesionály, tak pro nadšené laiky.

Minulý týden jsme se mohli podívat do přestěhované Univerzity kávy a zúčastnit se ukázkového kávového kurzu. Odpolednem nás provedl ředitel společnosti LE PATIO INTERNATIONAL Petr Mrázek.

Setkání proběhlo v proskleném prostoru univerzity, kde jsme celí natěšení čekali na zahájení. O to se postaral právě Petr Mrázek, který nám za pomoci prezentace řekl zajímavé informace o kávě. Seznámil nás například s možným rozdělením vývoje kávy na tři vlny: ta první se datuje do 20. století, kdy nastoupila velkoprodukce a na kávu se nahlíželo jako na komoditu. Za druhou považuje 90. léta 20. století, kdy se začala objevovat takzvaná specialty coffee. A tu poslední vlastně prožíváme my, vracíme se na začátek, ale máme zájem o samotné kávové zrno a pití kávy se považuje za součást kultury.

Následovalo seznámení se značkou illy a s její kávou, která je směsí 9 odrůd druhu arabica. Díky tomu je zajištěna konstantní chuť. Dále jsme se dozvěděli něco málo o kávové technologii a naprostém "ferrari" mezi kávovary: kávovaru Black Eagle. Tento přístroj má totiž při přípravě kávy teplotní odchylku maximálně 0,2 °C!

Postupně jsme se ale dostávali k nejzajímavější části akce, tedy k přípravě espressa, cappuccina a kávových koktejlů.

Univerzita kávy v Praze 5 Foto:

Jak by mělo vypadat perfektní espresso?

– dávka: 7 +/- 0,5 gramu

– teplota vody: 90 +/- 2 stupně

– tlak extrakce: 9 +/- 0,5 baru

– doba filtrace: 5 + 25 sekund

– množství: 25 +/- 5 mililitrů výsledné kávy

Kolegyně Martina Čerňanská se nebála a přípravu espressa si vyzkoušela na vlastní kůži! Následovala příprava speciálních kávových koktejlů, o které se postaral barista Tomáš Komberec. Ochutnali jsme Tiramisu espresso, Marocchino a koktejl Irská káva. Řada z nich by se dala brát spíš jako kávový dezert, rozhodně stojí za vyzkoušení!

Univerzita kávy v Praze 3 Foto:

Výbornou tečkou na závěr celého setkání byla možnost vyzkoušet si latte art: něco takového se neodmítá. Tímto se vlastně celá akce zakončila: velice zajímavé odpoledne, během kterého nám byla představena plánovaná podoba kurzů a nechyběla ani praktická část! Nyní se podívejme na výčet některých z nich.

Ukázka kurzů

Jednotlivé kurzy představují kávovou kulturu do nejmenších detailů, celý proces od pěstování kávy na plantážích přes zpracování kávy, její cestu do Evropy, pražení a balení až po šálek dokonale připraveného espressa. Kurzy se ale nezaměřují jen na kávu samotnou, ale také na čaje, čokolády či ekonomiku provozu.

Kurz pro milovníky kávy – Coffee Life (pro veřejnost)

– vývoj kávové kultury, druhy a odrůdy kávy, zpracování kávy, hlavní kávové oblasti

– správná příprava kávy, jak si objednat, příprava espressa a cappuccina

Domácí příprava kávy (pro veřejnost)

– úvod do světa kávy, druhy a odrůdy kávy, jak poznat dobrou kávu, alternativní přípravy kávy

– praktické ukázky a degustace, praktické tipy a rady na přípravu kávových nápojů

Univerzita kávy v Praze 4 Foto:

Vaření z kávy (pro veřejnost)

– možnosti využití kávy v gastronomii, druhy kávy a jejich typická chuť, aroma

– speciální host a jeho recepty, příprava degustačního menu

a řada dalších kurzů.

Coffee expert (pro profesionály)

– vývoj kávové kultury, druhy a odrůdy kávy, zpracování kávy, hlavní kávové oblasti

– kávovary a kávomlýnky, údržba kávovarů a kávomlýnků

– pravidla perfektního espressa, analýza kávy pomocí našich smyslů

– nápojový lístek, praktický nácvik espressa, ukázka cappuccina, filtrovaná káva v gastronomii

Univerzita kávy v Praze 2 Foto:

Ekonomika provozu (pro profesionály)

– složení nápojového lístku, tvorba cen

– prezentování podniku, motivace zaměstnanců

– služba klientům, prodejní techniky

Kavárenské technologie (pro profesionály)

Kávové koktejly (pro profesionály)

a řada dalších kurzů.

Junior barista I. (pro školy)

– úvod do světa kávy, vývoj kávové kultury

– rozdíl mezi kávou arabica a robusta

– péče o kávovar a kávomlýnek, příprava dokonalého espressa

– nácvik šlehání mléčné emulze

Junior barista II. (pro školy)

 

Na závěr pro vás máme recept na jeden ze zmiňovaných kávových koktejlů: Marocchino!

Marocchino

Univerzita kávy v Praze 6 Foto:

– 1 espresso

– 10 až 15 ml horké čokolády

– 25 ml mléka

– kakaový prášek

Připravte horkou čokoládu a nalijte ji do sklenice. Do stejné sklenice nalijte espresso. Směs posypte tlustší vrstvou kakaového prášku. Našlehejte mléko a mléčnou emulzi opatrně přidejte na vrch celého nápoje.

O kávě illy

Káva ILLY se již od roku 1933 praží v italském přístavním městě Terst a vyváží se do více než 140 zemí světa. ILLY je známé nejen jako prémiová káva, ale také jako značka, která neustále přichází s inovacemi a snaží se o udržitelný rozvoj. Po celém světě včetně České republiky provozuje vzdělávací systém, který je určen jak profesionálům, tak zájemcům z řad veřejnosti. V Brazílii pak společnost illycaffe provozuje speciální centrum pro pěstitele. Stále je italskou rodinnou firmou.

O společnosti Le Patio International

Společnost LE PATIO INTERNATIONAL s.r.o. je distributorem několika světových značek v oblasti gastronomie. Jde především o italskou kávu illy, kterou do České republiky dováží již od roku 1999.

V nabídce je dále čaj Ronnefeldt, džusy Pago, čokolády Valrhona, Monbana a Van Houten, zmrzliny Pregel, přírodní minerální voda Korunní, snídaňová káva Melitta a kávovary Nuova Simonelli, Victoria Arduino La Spaziale či Francis Francis.

Tereza Pánková

Videa

reklama

reklama