Tatarská omáčka

Tatarská omáčka (Primární fotografie) Foto:
Tatarská omáčka
Foto: All

Tatarská omáčka (francouzsky sauce tartare) je majonéza, do níž se přimíchává koření a zelenina, nejčastěji nadrobno nakrájené sterilované okurky, méně papričky. Bývá dochucována octem, worcestrem či hořčicí, může obsahovat dodatečně přidaný olej (olej je základní součástí majonézy a jako takový je v ní přítomen) a další přísady. Někde jsou její součástí i další ingredience, např. cibule, česnek, víno, citronová šťáva, pažitka a další. Hodí se jako příloha, respektive dochucovadlo k mnoha pokrmům, zejména smaženým. Pro tyto účely je výhodnější než majonéza, protože je řidší. To je společně s chuťovými vlastnostmi hlavním důvodem její výroby. Tatarská omáčka je běžné zboží potravinářských obchodů, nicméně je možné si ji vyrobit doma. V tomto případě je vhodné ji spotřebovat co nejdříve po zhotovení. Přidání čehokoliv do majonézy ji kontaminuje bakteriemi, což prudce sníží její životnost.

Videa

reklama

reklama