Klobása

klobasa Foto:
klobasa
Foto: All

Klobása je uzenina z mletého masa, tvrdá, pikantní, kořeněná a trvanlivá. Dá se konzumovat za studena, případně i ohřátá na grilu, nebo i horké vodě. Obecně platí, že čím tvrdší, tím lepší. Měkčí se většinou vaří, tvrdé (kvalitnější a dražší) se jí v menším množství zastudena. Konzumují se zpravidla s pečivem (chléb, rohlík). Jako příloha se obvykle podává křen, hořčice nebo kečup. Výroba klobás je známa od starověku, vyráběli ji starověcí Sumerové, Číňané, Řekové, Římané a další národy. Potravina byla vyráběna zejména z důvodu trvanlivosti, což umožńovalo její dlouhodobější skladování. O této potravině psal např i Homér ve své Odyseji, dramatik Epicharmus nezval jednu ze svých divadelních her "Klobása." Klobásy byly známy od nepaměti i v českých zemích, jednak se na venkově vyráběly podomácku, jednak je vyráběli ve městech uzenáři, kteří byli od 13. století v témže cechu s řezníky. Maso se konzervovalo nejen uzením, ale i sušením.

Videa

reklama

reklama