Seznamte se: Karolína Kamberská je multifunkční žena

Seznamte se: Karolína Kamberská  Foto:
Seznamte se: Karolína Kamberská
Foto: archiv Fresh Festival

Věnuje se vaření, píše jako lifestylová novinářka do časopisu Marianne, je aktivní kritičkou restaurací, matkou tří dětí a velmi blízká je jí také hudba. Bývala polovinou dnes už neexistujícího folkového dua Sestry Steinovy, dnes se věnuje sólovým projektům.

V roce 2014 vydala kuchařku Karolína domácí kuchařka, ke které vznikl i stejnojmenný pořad, vysílaný na televizi Prima.

K Fresh festivalu se Karolína připojila v roce 2015 a letos její kulinářská krasojízda pokračuje…

Jak jste se dostala k profesionálnímu vaření? Kdy nastal ten zlom, který rozhodl, že se tím budete živit?

Žádný velký zlom si nepamatuji. Posedlá vařením jsem v podstatě od doby, kdy jsem začala mít svou vlastní kuchyni. Ačkoliv se dneska vařením živím, pořád si připadám spíš jako koníčkář, než jako profesionál – nejsem vyučená kuchařka, každý den poznávám nové věci a myslím, že vaření se dá učit donekonečna, tak pestrý je to svět. Dlouho jsem se živila jako muzikantka, ale postupně jsem začala o jídle psát do novin a časopisů, to bylo asi před deseti lety. A od gastronomické novinařiny jsem se dostala až k pořadu v televizi... Život je vzrušující.

Seznamte se: Karolína Kamberská 2 Foto:

Na Bosch Fresh Festivalu povedete kulinářský workshop. Jaké jídlo budete pro návštěvníky vařit?

Workshopy mě baví, protože je to přesně můj styl vaření – mám ráda, když je jídlo hotové rychle, a přitom je dobré, krásné a vtipné. Na workshopu máme na společnou přípravu jídla půlhodinku, a přesto jsem si jistá, že si pochutnáme. Budeme péct paštičky z listového těsta plněné uzenými rybami a rukolovým pestem, a v druhém bloku lososa s kořenovou zeleninou, obojí připravené v parní troubě a podávané s citrusovým dipem. Jak vidíte, vybrala jsem lehké rybí recepty, protože festival bude probíhat v tom nejkrásnějším období roku, kdy chceme jíst lehká a zdravá jídla.

Co se vám na téhle akci líbí?

Baví mě sledovat, pro kolik lidí je jídlo vášní a radostí. Považuji to totiž za symbol toho, v jak pohodlné a skvělé době žijeme (a na jak skvělém místě). Máme štěstí, tak se z toho radujme. Fresh festival je jedno z míst, kde tuhle radost cítím na každém kroku.

Článek

Bosch Fresh Festival poprvé ve čtyřech městech  Foto:

Bosch Fresh Festival nabídne nevšední lahůdky ve čtyřech městech

Největší kulinářský festival se kromě tradiční Plzně, Pardubic a Prahy rozrůstá letos poprvé i do jihomoravské metropole. Právě Brno odstartuje tento gurmánský svátek už...

Kde berete inspiraci pro nové recepty?

Když jsem doma, tak hlavně v kuchařkách a také na internetu, protože na celém světě už existuje tolik skvělých blogů o jídle! A když pak nejsem doma, samozřejmě ráda ochutnávám v restauracích i v domácnostech, protože často ty nejlepší věci jsou jedinečné a recept na ně nikde nenajdete. Baví mě sledovat jiné kuchaře – a velmi často i neprofesionální, protože nejlepší jídla jsou stejně od babičky, že...

Jakou kuchyni vaříte doma?

Léta jsem vařila hlavně tradiční českou a středoevropskou kuchyni. Možná to souviselo i s naší domácí atmosférou – tři děti, domeček s ovocným sadem na venkově. Nějak mi k tomu ladila ta tradice a tak jsem se jí držela. Dneska cítím trochu posun, dvě z mých dětí už jsou dospělé, změnily se jim chutě, taky nás osud zavál do jiného domu, a s tím se nějak podvědomě mění i moje vaření – v poslední době je lehčí a modernější.

Seznamte se: Karolína Kamberská 3 Foto:

Na čem si ráda pochutnáte?

Na domácích sladkostech, ale snažím se hlídat, protože se chci líbit sama sobě v zrcadle. Moje nejčastější jídlo je plátek masa a k němu salát – miluju experimentování se saláty, často kombinuji zeleninu, ovoce a různá semínka. Snažím se, aby i salát měl výraznou chuť, žádný povinný zdravotní doplněk, ale opravdová lahůdka.

Je profesionální vaření o tréninku nebo i talentu?

Jistě. Můžete mít sebevětší talent, ale lenost ho dokáže zcela zničit. Snažím se být aktivní, zvědavá a pracovitá, ve všech oblastech života.

 

Bosch Fresh Festival poprvé ve čtyřech městech  Foto:

Nenechte si ujít poslední dvě zastávky Bosch Fresh Festivalu a doražte do Pardubic i do Prahy:

Pardubice: 18. až 19. června 2016

Praha: 25. až 26. června 2016

Více informací naleznete na webových stránkách festivalu: www.freshfestival.cz

Uvařte si celé menu podle receptů Karolíny Kamberské:

Recept

Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou Foto:

Hráškový krém s kořeněnými krutony a mátou

Oblíbený hráškový krém získá moderní šmrnc díky ochuceným krutonům a svěží příchutí máty.

Recept

Pikantní pečená  vepřová žebírka s domácí chilli majonézou Foto:

Pikantní pečená vepřová žebírka s domácí chilli majonézou

Místo chilli pasty do majonézy nasekejte čerstvou červenou chilli papričku klidně i bez semínek.

Recept

Linecký koláč s hruškami a marcipánem  Foto:

Linecký koláč s hruškami a marcipánem

Vyzkoušejte tento lahodný podzimní koláč z lineckého těsta. Kromě šťavnatých hrušek mu dodá skvělou chuť i vrstva marcipánu a meruňková poleva s rumem.

Videa

reklama

reklama