Šest dobrot, které určitě ochutnejte, až budete v Dubaji

Tipy, co ochutnat v Dubaji  Foto:
Tipy, co ochutnat v Dubaji
Foto: iStock

Březnová Dubaj je báječná záležitost. Počasí vám vlije slunce do žil a po gastronomické stránce se tu sešel celý svět. Co však nesmíte zapomenout ochutnat, až tam budete?

Celá Dubaj je neskutečný hold lidské houževnatosti a umu, vystavěný na rozpálené písečné poušti, pod kterou se povaluje moře ropy. Schází se tu celý svět a podle toho také vypadají místní gastronomické možnosti. Je libo belgický chleba, zdravé i nezdravé fastfoody, indickou, tureckou, italskou, řeckou, tex-mex nebo tradiční arabskou kuchyni? Stačí si jen vybrat, do které restaurace se zrovna dneska posadíte.

Je ale pár věcí, které jsou tu všudypřítomné a bylo by opravdu smutné je minout kvůli kousku (byť výborné) pizzy.

1. Arabská káva

Podává se v typické konvičce, která je ostatně vyobrazená i na minci jednoho dubajského dirhamu. Arabská káva není tak hustá a sladká jako turecká, spíše připomíná silný teplý čaj a perfektně sedí do místního podnebí. Pokud byste se totiž chtěli chladit studenou vodou, prohloupíte. Žádný člověk z pouště podobnou naivnost neudělá, raději celý den popíjejí teplou, přes hedvábí překapanou kávu ovoněnou kardamomem a šafránem, ke které přikusují datle namočené do sezamové pasty tahini. Zkuste to také tak a kromě toho, že potěšíte chuťové buňky, doopravdy zaženete i žízeň.

Článek

Arabský kávový rituál  Foto:

Vyzkoušejte tradiční arabský kávový rituál

V duchu evropské tradice jsme zvyklí spíše na italský způsob přípravy kávy. Původní arabská káva má ale také něco do sebe, vychutnejte si její plnou chuť ovoněnou výrazným...

2. Datle

Sladké a šťavnaté datle Foto:

Namítnete, že je opravdu nemusíte. Našinec si je koupí tak maximálně na Vánoce a pak je v únoru vyhodí seschlé do koše. Pravda, ale ten suchý sladký škvarek, co se obvykle prodává v českých supermarketech, se v Emirátech dává leda tak velbloudům a slepicím. Žádný Dubajan by takové datle nejedl, protože ví, jak mají datle chutnat! Sladké jsou, ale také nádherně šťavnaté, vláčné až máslové, s neskutečnými chuťovými podtóny. Budete si jich moci ujíst a už nikdy si nekoupíte “ty naše”.

3. Džusy

Až přijedete do Dubaje, zjistíte, že je to město freshů a džusů. Dubajané je pijí pořád a ve velkém. K snídani, ke svačině, místo oběda nebo jen tak. Takový džus z čerstvého manga vydá za malé jídlo. Dostanete tu detox v nejkvalitnější podobě a na každém rohu, v každém hotelu i restauraci. Posnídáte mix melounu a jahod, k obědu si dáte mango se zázvorem a večeři zakončíte černými ostružinami s mátou.

Článek

Jsou dobré, ale ne vždy zdravé nebo vhodné pro hubnutí Foto:

Džus, fresh, smoothie, celé ovoce: Co je pro zdraví a hubnutí lepší?

Zpestřit si pitný režim občas není vůbec od věci. Vždyť koho by bavilo pít neustále jen obyčejnou vodu? A když si k tomu připočteme nějaké ty vitamíny, minerály a...

4. Velbloudí mléko

Neohrnujte nos, to prostě ochutnat musíte! Sladké a jemné, plné minerálů a vitamínů, superzdravé. A je opravdu lahodné, bez nepříjemných chuťových “ocásků” nebo pachu. Prostě budete příjemně překvapeni. Pokud si na sklenici s velbloudím mlékem přímo netroufáte, neodolejte alespoň delikatesní čokoládě z velbloudího mléka nebo lahůdkové zmrzlině, kterou si dejte u zmrzlináře na procházce u moře.

5. Hummus, falafel a další

Samozřejmě, že je znáte, ale tyhle dobroty tu jsou prostě tak autentické, že je budete chtít jíst denně. Hummus na mnoho způsobů, spíš kyselejší než slaný, s výraznou stopou tahini pasty, cizrnový křupavý falafel se spoustou čerstvé zeleniny a určitě tabbouleh – libanonský salát ze sekané petrželky, máty a drcené pšenice, podávaný s bulgurem, krájenými rajčaty a cibulí. To si musíte dát!

Recept

Domácí hummus Foto:

Domácí hummus

Recept na domácí hummus je skvělým tipem na občerstvení, pokud pořádáte například posezení s přáteli – tento je opravdu jemný a jeho chuť je dotažená. Podávejte jen tak se...

6. Šavarma

Šavarma neboli Shawarma je nejtradičnější a současně jedno z nejlevnějších jídel v emirátu. Je to opečené maso, které bylo připraveno na rotačním grilu. Základem je čerstvé hovězí, jehněčí, kuřecí, skopové nebo telecí maso. Nejčastěji se podává s arabskými saláty tabbouleh, fattoush, okurkou a rajčaty. To vše pěkně zabalené do pitového chlebu s tahini a hummusem.

Autor: Kamila Ulčová

Shawarma v pita chlebu Foto: Shawarma v pita chlebu. Foto: iStock

Videa

reklama

reklama