Restaurace AvantGarde a La Veranda zvou k ochutnávce jarního menu

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde  Foto:
Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde
Foto: Klára Michalová

Mezi významné benefity mé práce patří možnost ochutnávat. A ruku na srdce, ochutnávání mě vážně baví! Zvlášť, pokud mám možnost otestovat menu v opravdu dobré restauraci :)

A ty opravdu dobré restaurace ctí sezonu a svá menu podle ročního období zásadně osvěžují. Což je pádný důvod pozvat novináře, aby nová jídla ochutnali a pak o nich napsali.

Tak se mi v jednom týdnu sešly hned dvě pozvánky do vyhlášených pražských podniků, které mám navíc vyzkoušené a patří mezi ty oblíbené.

Zastavení první: Nové zážitky v La Verandě

První zastávkou byla malebná restaurace La Veranda na pražském Starém Městě, které už v kuchyni vládne 15 let šéfkuchař Radek David. Na jeho práci je vidět, že ačkoliv matador, nikdy neustrnul a stále hledá nové cesty a postupy, jezdí do světových restaurací na stáže i na ochutnávky. Z jeho vyprávění i z jeho talířů je cítit vášeň pro gastronomii a takový přístup musí člověk, který má rád jídlo, obdivovat.

Jeho jarní menu je plné svěžích chutí, používá hodně zajímavá a dokonale hladká pyré, kvalitní maso, ryby a mořské plody a nevšední a novátorské suroviny, jako jsou třeba tonka fazole, čerstvé artyčoky, quinoa nebo speciální druhy čokolády.

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde 2 Foto:

Jako předkrm jsme ochutnali skvělé svatojakubské mušle s červenou quinoou, koprem a uzeným jogurtem, dalším chodem byl vynikajicí telecí jazyk s artyčokovými srdíčky, krémem z lískových oříšků a strouhanými foie gras.

Z hlavních chodů jsem si moc pochutnala na mořském vlkovi s bulvovým fenyklem a pyré z fenyklu. A pro mě překvapivě nejlepším chodem byla šťavnatá růžová jehněčí panenka s konfitovaným česnekem a nádherně barevným pyré z medvědího česneku.

Ač nejsem velký milovník sladkého, Radkovy dezerty jsou vždy naprosto fenomenální. Lehká a svěží panna cotta z citronu s rebarborovým sorbetem a pusinkou s fialkovým cukrem byla překrásná a ještě lépe chutnala. A závěr obstaral čokoládový dezert ze speciální čokolády Gianduja, která obsahuje 30 % lískových oříšků. Doplňovala ho zajímavá zmrzlina z tonka fazolek, pěna z makadamových oříšků a mandlové sušenky. Fantastická kombinace!

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde 3 Foto:

Pokud chcete ochutnat něco nového, můžu vám La Verandu jen doporučit – pro začátek zkuste šestichodové degustační menu za 1285 Kč. Kompletní menu najdete ZDE.

La Veranda, Elišky Krásnohorské 2, Praha 1, www.laveranda.cz

Zastavení druhé: Zážitek plný chutí a vůní v AvantGarde

Mojí další degustační zastávkou byla dejvická restaurace AvantGarde, v které šéfkuchař Honza Kvasnička tvoří krásná a velmi chutná jídla. Na jídelníčku nechybí stálice jako třeba neuvěřitelně dobrý předkrm – nishiki tartar – což je vlastně takové rozbalené sushi, ale chuťově velmi dotažené.

Prvním vyloženě jarním zástupcem byl salát s hráškem, baby cuketou, boby, chřestem doplněný čerstvým kozím sýrem a sušenou krkovicí. Pokrm hodně zelený, ale velmi vyvážený v chutích a na jaro jako dělaný. Ani v dalším chodu nechyběl český chřest, kombinovaný s křupavými noky, vejcem, holandskou pěnou a svěžím kerblíkem. Klasika, která každého milovníka chřestu musí potěšit.

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde 4 Foto: Jarní menu v restauraci AvantGarde, foto: Mikuláš Gottwald / PHOTOONE

Jarní menu v restauracích La Veranda a AvantGarde 5 Foto:

Pak přišlo na řadu jídlo, které vypadalo jako ze štětce nějakého moderního malíře. Chobotnice servírovaná na zeleninovém inkoustu (zeleninové pyré se sepiovým inkoustem) a k tomu pro mě objev večera – majonéza s rozmixovaným kimči – pikantní a dokonalá!

Nemohl chybět ani pořádně „masový“ pokrm. Do růžova pečené selečí karé, měkké jako dort, s bramborovým pyré, pečenou karotkou a výraznou omáčkou ze špeku Mangalica.

Sladkou tečku obstaral mascarpone sýr s jahodami, medovinou a chia semínky a čokoládová smršť s vodními kaštany a příjemně osvěžující zmrzlinou z domácího kefíru.

Pokud hledáte místo, kde oslavíte s partnerem narozeniny, nebo zvete někoho na důležitý pracovní oběd, tohle místo doporučuji všema deseti. Výborné jídlo, velmi pozorná obsluha, elegantní interiér, příjemný výběr vín… A v nabídce restaurace jsou i kurzy vaření se šéfkuchařem Honzou Kvasničkou nebo tematické nedělní brunche. Na webových stránkách najdete kompletní menu i speciální polední týdenní menu.

AvantGarde Restaurant, Evropská 17 (budova PPF Gate), Praha 6, www.avantgarderestaurant.cz

Šéfkuchař Jan Kvasnička z restaurace AvantGarde Foto: Šéfkuchař Jan Kvasnička z restaurace AvantGarde, foto: Klára Michalová

Připravila Klára Michalová

Foto autorka a Mikuláš Gottwald /PHOTOONE

Videa

reklama

reklama