Relaxace s šálkem čaje

Relaxace s šálkem čaje Foto:
Relaxace s šálkem čaje
Foto: TZ

Stará čínská moudrost říká, že čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo. Jistě i proto je v Česku nejoblíbenějším teplým nápojem.

Je neodmyslitelným společníkem zimního období a dlouhých večerů, kdy šálek čaje zahřeje nejen ruce, ale celé tělo. Stává se však součástí dne i během zbytku roku, protože jeho konzumace je velice zdravá a má pozitivní vliv na celého ducha.

Nejvíce připravovaným čajem je v Česku čaj ovocný, ať už ze směsi z českého nebo exotického ovoce. Druhým nejčastějším typem čaje, který je v naší zemi oblíbený, je zelený. Tento druh čaje je velice zdravý, a to díky způsobu jeho výroby. Lístky jsou krátce po otrhání vystaveny vysokým teplotám, čímž je v maximální možné míře omezeno riziko jejich oxidace.

Důležitou součástí pití čaje je i jeho příprava. Abychom si mohli vychutnat opravdu dobrý a kvalitní nápoj, musíme při jeho přípravě myslet na několik věcí. Jörg Sakulowsky, hlavní degustátor TEEKANNE, o čaji říká: „Teprve díky správné přípravě se z pití čaje stává požitek!“

Recept

Domácí pečený čaj s kaki  Foto:

Domácí pečený čaj s kaki

Pokud patříte k milovníkům ovocných čajů, máme pro vás recept na lahodný pečený čaj z čerstvého ovoce. Sladké kaki s medovou chutí je pro tento způsob přípravy ideální a...

6 zlatých čajových pravidel:

1. Používají jen známé značky čajů, které jsou zaručeně vyrobeny z vysoce kvalitních čajových druhů.

2. Pokud je to možné, k přípravě čaje využívají svou domácí vodu z vodovodu, protože její chuť vnímají jako „neutrální“. Jinak je také možné vařit čaj z neperlivé vody s pokud možno minimální vlastní příchutí. Černý čaj se zásadně zalévá vroucí vodou.

3. Často je voda z vodovodu silně chlórovaná. Takovou je nutné nechat 2–3 minuty projít varem, aby se mohl usadit vápník a uniknout chlór. Dávejte však pozor na to, abyste vodu na čaj nevařili příliš dlouho.

Článek

Zelený čaj  Foto:

Zelený čaj – zelená pro zdraví

V zeleném čaji najdete nejenom duševní vzpruhu, ale především z něj vytěžíte řadu zdravotních benefitů. Pravidelným pitím a správnou přípravou jeho účinky ještě znásobíte.

4. Milovníci čaje konvici vyplachují horkou vodou a předehřívají ji.

5. Čaj chutná lépe, když je připraven silný. Proto se do konvice dává raději o jeden sáček nebo čajovou lžičku více. Znalci podávají čaj s cukrem nebo kandysem a s mlékem nebo smetanou (ne mléko z konzervy) a dle chuti také s citronem.

6. Aby byl čaj opravdovým požitkem, musí se nechat vylouhovat. Jak dlouho, to záleží na tom, jak chcete čaj vychutnávat a také na druhu čaje (černý čaj, zelený čaj, bylinný čaj apod.). Doporučenou dobu louhování naleznete na přebalu vašeho čaje.

Recept

Pečený čaj na zahřátí Foto:

Pečený čaj na zahřátí

Pečený čaj slaví svůj návrat. Dělávaly ho naše babičky a teď se s ním můžeme potěšit i my. V zimě krásně zahřeje, a ještě navíc provoní celý dům. Variací je nepřeberné...

Z pití čaje se v mnoha kulturách stává rituál – v mnoha oblastech není čaj pouze nápoj, ale životní styl. V Německu se pije čaj s trochou rumu, který dodá čaji říz i vůni. Naopak Angličané čaj zjemňují mlékem či smetanou a v průměru vypijí šest šálků čaje denně. První šálek čaje si dají často ještě před snídaní: tzv. brzký ranní čaj. Následuje klasický ranní čaj a nechybí ani čaj o páté, který je silný a servíruje se s čerstvým mlékem. Již v předchozím tisíciletí povýšil tento "opolední čaj" na společenskou událost, ke které patřil ve vyšších vrstvách elegantní oděv, drahá čajová souprava a vybrané pokrmy v podobě pečiva a koláčů. V Česku je čaj nápoj, který spojujeme s běžným dnem i slavnostními událostmi.

Videa

reklama

reklama