Zvěřina na červeném víně

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zvěřina na červeném víně Foto:
Zvěřina na červeném víně
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Podzim a zima rozehrávají celou škálu možností toho nejlepšího masa z přírody, zvěřiny. Jeho průmyslovým chovem nezatížená, výrazná, jemně nasládlá chuť, minimum tuku a spousta cenných látek z něj činí ideální, zdravou a chutnou volbu. Klasická elegantní úprava pak nádherné, slavnostní zimní jídlo.

Suroviny
srnčí nebo dančí maso z kýty nebo plecka, nakrájené na kostky 1 kg
mrkev, očištěná a nakrájená nahrubo 2 ks
tuřín nebo pastinák, očištěný a nakrájený nahrubo 4 ks
cibule, oloupaná a nakrájená nahrubo 2 ks
řapíkatý celer, nakrájený nahrubo 3 řapíky
olivový olej a máslo na smažení
česnek, rozdrcený 1 stroužek
hladká mouka promíchaná se solí a pepřem 5 lžic
rybízové želé nebo jeřabinová či šípková zavařenina 2 lžíce
suché červené víno 450 ml
hovězí vývar 450 ml
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a máslo a osmažte zeleninu dozlatova, trvá to asi 5 minut. Vsypte česnek a smažte ještě 1 minutu, pak dejte stranou. Zeleninu vyjměte děrovanou naběračkou a také nechte stranou.

2

Nakrájené maso rovnoměrně promíchejte s ochucenou moukou – dobře to jde ve velkém plastovém sáčku, který uzavřete a obsah protřepete. Kastrol vraťte na oheň, přidejte do něj další olej a máslo a až se rozehřejí, po částech osmažte ze všech stran maso. Osmažené kousky vyndavejte děrovanou naběračkou a dávejte stranou k zelenině.

3

Až bude všechno maso osmažené, do výpeku v kastrolu vmíchejte želé či zavařeninu, vlijte víno, dobře promíchejte a odvařte všechny přípečky. Pak vlijte vývar, přidejte tymián, bobkový list a vraťte maso se zeleninou. Je-li třeba, osolte a opepřete a směs uveďte do varu. Kastrol přikryjte, přesuňte ho do trouby a pozvolna nechte maso dusit asi 1 ½ hodiny, až bude zcela křehké. Pokud maso pustí hodně šťávy, nechte ji trochu odvařit.

PRIMA TIP: K takto upravené zvěřině můžete podávat třeba různé typy noků, široké nudle, šťouchané brambory, ale i knedlíky. Chcete-li omáčku ještě zjemnit, maso vyjměte a omáčku propasírujte, krátce povařte a do horké vmíchejte trochu studeného másla, pak do ní vraťte maso.

Hledáte další recepty na zvěřinu? Tady jsou :)

Článek

16 receptů na úpravu zvěřiny Foto:

16 receptů na úpravu zvěřiny

Využijte období, kdy je k mání ta nejčerstvější zvěřina, a dopřejte si výjimečný chuťový zážitek!
Videa

reklama

reklama