Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik  Foto:
Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik
Foto: kuchařka Superjídlo

Pipérade je baskický restovaný pokrm ze sladkých cibulí a barevných paprik. Vyberte různé barvy paprik, abyste do začátku nového dne získali nejrůznější antioxidanty a vysokou dávku přirozeně se vyskytujícího vitaminu C. Tahle snídaně vás dlouho u stolu nezdrží.

Článek

Plněné papriky v rajčatové omáčce  Foto:

18x paprika v hlavní roli

Papriky a kapie mnoha tvarů a barev patří na náš letní stůl už dlouhá léta. Vždyť co by to bylo za léto bez pořádného leča? Tahle skvělá šťavnatá zelenina je ale výborná i...
Suroviny
malá žlutá cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
olivový olej 2 lžíce
bílý vinný ocet 2 lžíce
červená paprika 1 ks
žlutá paprika 1 ks
oranžová paprika 1 ks
cukr krupice 1 lžička
velká vejce 4 ks
nadrobno nasekaná hladkolistá petržel 2 lžíce
Postup
1

Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na tenké plátky, česnek utřete se špetkou soli. V pánvi rozehřejte při střední teplotě olivový olej a opékejte cibuli se špetkou soli a pepře zhruba 4–5 minut doměkka.

2

Do hluboké pánve nebo rendlíku vlijte zhruba 5 cm vody, přidejte 1 lžičku soli a 1 lžíci octa a zahřívejte k varu.

3

Mezitím papriky zbavte semen a nakrájejte na tenké proužky. Vsypte je i s česnekem k cibuli, zlehka osolte a opepřete a za občasného míchání restujte doměkka, zhruba 6–8 minut. Vmíchejte zbylou lžíci octa a cukr a vařte, až se ocet vypaří, zhruba 1–2 minuty. Přiklopte a udržujte teplé.

4

Ve vroucí vodě připravte po jednom ztracená vejce. Vejce rozklepněte do hrnku, v hrnci či v pánvi vytvořte obráceným koncem měchačky či lžíce vír, opatrně do něj vyklopte vejce, přetahujte přes něj bílek a vařte podle žádoucí konzistence 3–5 minut. Zhruba po 1 minutě ho zlehka odlepte ode dna, pokud se přichytí. Vařené vejce vyjměte na hluboký talíř, přiklopte a připravte stejným způsobem zbylá vejce.

5

Papriky rozdělte na talíře, na ně položte vejce, posypte petrželkou a ihned servírujte.

Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik  Foto: Ztracená vejce s pipérade ze sladkých paprik; foto: kuchařka Superjídlo

Superjídlo

kuchařka Superjídlo Foto: Více než 80 lahodných receptů s použitím nejzdravějších přírodních surovin

Jacobi Dana

Tato kniha vám pomůže dostat na váš stůl čerstvé a zdravé potraviny v kteroukoli denní dobu. Všechny recepty jsou výživné, obsahují zeleninu, ovoce, celozrnné výrobky, luštěniny, nízkotučné mléčné výrobky, ořechy a semena. Zaměřte se na jídlo rostlinného původu a zjistíte, že jíst zdravě nebylo nikdy tak jednoduché! 80 receptů vás o tom přesvědčí!

U každého receptu najdete seznam ingrediencí. Uvařte si třeba lahodný bulgur salát s paprikou, cizrnu s pistáciemi; sicilské krevety s květákem a mandlemi, kuřecí salát s tacos a oříšky kešu nebo pečené sladké brambory s kmínem a koriandrem – tyto recepty vás překvapí originální kombinací chutí. Kniha obsahuje též soupis všech použitých ingrediencí s popisem, ze kterého se dozvíte jejich výhody a jaký mají vliv na vaše zdraví.

Článek

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem Foto:

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem

Ztracené, zastřené, pošírované vejce... Je jedno, jaké mu dáte jméno, ale pokaždé na talíři zapůsobí jako kouzlo. Pevný bílek, který po nakrojení vypustí lávu tekoucího...
Videa

reklama

reklama