Žloutkové věnečky

Doba přípravy:
Počet porcí: asi 40 ks
Žloutkové věnečky Foto:
Žloutkové věnečky
Foto: Gurmet

Nebojte se odpalovaného těsta. Práce s ním není vůbec složitá a výsledek je velmi efektní, nadýchaný a jednoduše výtečný. Zvlášť pokud hotové věnečky doplníte lahodným žloutkovým krémem s vanilkou.

Suroviny
Těsto:
mléko 375 ml
máslo 100 g
špetka soli
vejce 5 ks
Krém:
plnotučné mléko nebo smetana 500 ml
špetka vanilky
cukr krupice 4 lžičky
mouka (pouze pokud je krém z mléka) 4 lžíce
Dokončení:
moučkový cukr nebo citronová poleva
Postup
1

Mléko povařte s máslem. Můžete místo mléka použít i vodu, ale mléko je rozhodně lepší :) Do vroucí tekutiny vsypávejte mouku se špetkou soli. Míchejte tak dlouho, až se těsto nechytá stěn hrnce. Nechte vychladnout a do zcela studeného po jednom vešlehejte vejce.

2

Těsto přesuňte do cukrářského sáčku s hvězdicovitou násadkou a na plech pokrytý pečicím papírem z něj tvořte kroužky o průměru asi 5 cm. Pečte 15 až 20 minut při 180 stupních bez otevírání trouby, až těsto zezlátne. Vychladlé věnečky opatrně rozkrojte.

3

V nejlépe kovové misce, postavené na hrnec s mírně vroucí vodou, šlehejte přísady na krém do zhoustnutí. Nechte vychladnout a do studeného krému přidejte trochu rumu a spojujte jím věnečky.

4

Podávejte poprášené moučkovým cukrem nebo zakápnuté citronovou polevou.

Gurmet - říjen 2013Časopis Gurmet – Vaše škola vaření

Na 100 stránkách říjnového čísla Gurmetu najdete kromě snadných a rychlých jídel na každý všední den v týdnu také recepty na báječné masové pečínky, které proslavily českou kuchyni.

Ochutnat můžete i speciality z jižních Čech, včetně candáta s kulajdou. Přípravou této lahůdky vás krok za krokem provede šéfkuchař pražského hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. Naučíte se také skvělé sladkosti a s dětmi můžete upéct brambory ve žhavém popelu.

A protože právě rostou houby, poradíme vám, jak je lahodně zužitkovat v kuchyni. Za dobrým jídlem do ciziny tentokrát pojedeme k našim sousedům – na Slovensko. Myslíte si, že kořenová zelenina patří jen do polévky? Naše recepty vám dají návod, jak si na ní pochutnat také jinak.

Objednejte si půlroční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 150 Kč ! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama