Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 sklenice o objemu 500 ml
Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy  Foto:
Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy
Foto: Nakládačka na věčné časy

Ti z vás, kteří si potrpí na sýry tvrdšího charakteru, nicméně jimž přítomnost mazlavých kultur v sýru není cizí, budou z těchto koulí doslova v sedmém nebi. Sáhněte po sýrovém joudovi, teda pardon, goudovi, a máte zaděláno na jedno poctivé naložené zlato.

Článek

Nakládačka na věčné časy  Foto:

V edici Prima FRESH vychází nová kniha Nakládačka na věčné časy

Víte, jak vybrat správné sklenice, do čeho všeho se dá nakládat a jak dobroty správně uložit, aby vydržely chutné? To vše najdete v nové knize Daniely Turecké Nakládačka...
Suroviny
sýr blaťácké zlato vcelku 100 g
sýr typu gouda, ideálně s 30% obsahem tuku 100 g
česneková pasta 2 lžíce
ořechové pesto 1 lžíce
sušený nebo čerstvý medvědí česnek 1 lžíce
menší bílá cibule 1 ks
sezamová semínka 2 lžičky
hrubozrnná sůl a čerstvě namletý pepř
sezamový nebo slunečnicový olej 150 ml
Postup
1

Oba sýry vyjměte z obalů a sýry nakrájejte nadrobno. Přendejte je do větší misky, přidejte po lžíci ořechového pesta a česnekové pasty, osolte a opepřete. Hněťte tak, aby ze směsi vznikly větší koule (cca 4 ks) – tak ideálně do ruky. Když se bude směs lepit, nebojte se navlhčit si ruce a sýr trochu více prohníst.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, pokud máte čerstvý medvědí česnek, nasekejte jej nadrobno. Sušený nechte tak, jak je.

3

Začněte vkládat do sklenice. Na dno dejte cibuli, poté sýrové koule, které zasypte sezamovými semínky a medvědím česnekem a prokládejte další cibulí. Až je sklenice doslova „zakoulená“, zalijte vše sezamovým olejem. Pokud byste chtěli zvolit levnější variantu, sáhněte po oleji slunečnicovém.

4

Nakonec sklenici poctivě uzavřete – dejte si však pozor, aby bylo víčko před šroubováním pečlivě očištěné a dobře přiléhalo na sklenici. Někdo má zlato v hrdle – někdo ve skle. Uvidíte sami, že vás tyhle zlatavé koule neomrzí. A budete je chtít připravovat znovu a znovu.

PRIMA TIP: Co s poctivým nálevem?

Ten určitě nevyhazujte! Pokud si budete chtít dopřát ještě jednu zlatavou porcičku, olej přeceďte přes hrubší cedníček a sýr naložte ještě jednou… Oleji totiž nic není, ba naopak. Chutě se skvěle prolnou.

Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy  Foto: Zlatavé sýrové koule z „blaťáku“ a goudy; foto: Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy Foto:

Daniela Turecká

Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!

Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.

A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.

V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama