Živáňská ryba

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Živáňská ryba  Foto:
Živáňská ryba
Foto: Outdoorová kuchařka

Když prázdninový výlet naplánujete tak, aby po cestě byly nějaké rybí sádky, tak je o obědu rozhodnuto. Ideálním úlovkem jsou pro venkovní pečení pstruzi, které vám rybář na cestu vykuchá.

Dají se péct jednoduše na klacku nebo na grilu nad ohněm, ale dobrodružnější je příprava v alobalu a řeřavých uhlících. Ryba tak navíc natáhne vůni česneku a citronu a výsledek je omamný. Tento recept je lehčí variací na klasický slovenský pokrm – živáňskou pečeni.

Suroviny
menší pstruzi 4 ks
silnostěnná paprika 1 ks
citron 2 ks
česnek 4 stroužky
sůl
pečicí papír
alobal
Postup
1

Rozdělejte oheň a udržujte jej tak, abyste měli hodně řeřavých uhlíků.

2

Ryby očistěte, papriku omyjte a rozkrájejte na větší proužky. Dovnitř ryby vložte oloupané stroužky česneku rozkrojené na půl, plátky citronu, papriku a po dvou snítkách tymiánu nebo nějakého divokého býlí. Potom rybu zaviňte nejprve do pečicího papíru a následně ještě do alobalu.

3

Rozhrábněte uhlíky a na spodní vrstvu vložte alobalové balíčky spoji nahoru a zároveň tak, aby byly ze všech stran obklopeny horkým. Potom zahrábněte shora a nechte 20 minut péct.

Živáňská ryba  Foto: Živáňská ryba; foto: Outdoorová kuchařka

Outdoorová kuchařka

od rodinných výletů po zimní horské expedice

Outdoorová kuchařka Foto:

Petra Pospěchová

Nepostradatelná knížka pro všechny, kdo vyrážejí na výlet či trek a nespokojí se s instantními polévkami nebo konzervami. Přináší chutné, rychlé, lehké a výživné recepty na všechny druhy výšlapů, shrnuje, jak jídlo nejlépe zabalit, naplánovat jídelníček, případně jaké přirozeně léčivé potraviny s sebou vzít pro případ zdravotních potíží.

Petra Pospěchová léta svých zkušeností z hor přetavila v příručku, která mapuje, jak se po všech kulinárních stránkách připravit na víkendový výlet do Jeseníků, zimní přechod ukrajinských hor či himálajské expedice, ale taky na jednodenní výšlap s dětmi. Knížka je užitečná jak pro zkušené vlčáky, kterým rozšíří kulinární obzory a dosavadní jídelníček, tak pro začátečníky, kteří se chystají ven poprvé a potřebují se zorientovat nejen v jedlých surovinách, ale i ve vybavení pro vaření v přírodě. S Outdoorovou kuchařkou hravě zvládnete každou výpravu do hor a přírody vůbec.

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Recept

Grilovaný pstruh nadívaný citronem a bylinkami  Foto:

Grilovaný pstruh nadívaný citronem a bylinkami

Malé ryby se grilují rychle nad přímým žárem ohně vydávajícího kouř. A pstruh má delikátní chuť, která dobře ladí s mnoha kořeními. V tomto receptu odštěpky z jabloně na...

Recept

Pstruh pikant Foto:

Pstruh pikant

Tentokrát pro vás máme lehce pikantní recept na jednu z nejlepších sladkovodních ryb. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek dokonalý.

Videa

reklama

reklama