Zimní zelný salát s hruškou a vlašskými ořechy

Díky zahřívací hořčici a vydatné kapustě je tento salát ideální volbou pro zimní měsíce, protože pálivý dijon pomáhá zahnat chlad. Klasický pár hrušky a vlašských ořechů oživí čerstvá máta. Celý salát lze udělat velice rychle. A dokonale se hodí k nedělní pečeni nebo jako rychlý oběd.
Na pánvi na smažení na středním plameni lehce nasucho opražte vlašské ořechy po dobu 4–5 minut a dejte si pozor, abyste je nespálili. Dejte stranou vychladit a pak je nahrubo nasekejte.
Vložte nakrájené zelí, hrušku a většinu máty do velké mísy. Smíchejte zálivku ve sklenici nebo džbánku, vlijte do salátu, důkladně promíchejte a dochuťte solí.
Podávejte posypané vlašskými ořechy a zbývající mátou.
Zimní zelný salát s hruškou a vlašskými ořechy; foto: kuchařka Přirozeně
Přirozeně
Xochi Balfourová
Cesta ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.
Pokud jste někdy pocítili, jak vás pohlcuje dnešní hektická doba a zase jste sáhli po dvojitém espressu v chabé naději, že zítra bude líp, zkuste se tentokrát vydat novou cestou. Xochi Balfourová ve své knize ukazuje, jak lze naslouchat vlastnímu tělu, zpomalit a bez drastických očistných kúr či diet nalézt vyrovnanější a celistvější způsob života.
Její recepty jsou přirozeně bezlepkové a bezlaktózové, z velké části založené na rostlinné stravě. Neodmítá maso, ale nabízí dostatek pestrých pokrmů i bez něj.
Kniha Přirozeně ovšem není jen krásnou kuchařkou plnou receptů na zdravá a lahodná jídla. Xochi, která svůj život zasvětila naturopatii, se v ní věnuje také výrobě domácí kosmetiky, aromaterapii, vztahům člověka k sobě samému i k druhým lidem – zkrátka všemu, co potřebujeme, abychom našli rovnováhu, získali energii a posílili své zdraví.
Vydalo nakladatelství Jota, doporučená cena 398 Kč