Zeppole věnečky

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12
Zeppole věnečky Foto:
Zeppole věnečky
Foto: Just Spice

Tentokrát se vypravíme do Itálie za něčím sladkým a voňavým. Obdoba našich žloutkových věnečků vás okouzlí pravou vanilkou a vůní citronové kůry.

Suroviny
nahrubo posekané máslo 60 g
vejce 6 ks
sůl
rostlinný olej na smažení
moučkový cukr na závěrečné pocukrování
na citronovo-vanilkový krém:
mléko 250 ml
smetana ke šlehání 250 ml
nastrouhaná kůra z 1 citronu
vanilkový lusk, podélně rozpůlený, semínka vyškrábaná 1 ks
vaječné žloutky 6 ks
Postup
1

Na citrónovo-vanilkový krém smíchejte mléko, smetanu, citrónovou kůru a vanilku (semínka i lusk) a v kastrolku přiveďte k varu. Odstavte a nechte 20 min stát.

2

Šlehačem nebo metličkou ušlehejte žloutky s cukrem do pěny a přimíchejte mouku. Přes sítko přeceďte odstáté mléko se smetanou do čistého kastrolku a znovu přiveďte k varu, stáhněte plamen a za stálého (!) míchání přidejte vaječnou směs. Vařte 3–4 minuty. Pořád míchejte. Odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

3

Na těsto v kastrolku přiveďte k varu 250 ml vody, přidejte máslo, cukr a sůl. Vmíchejte mouku a vařte ještě 2 až 3 minuty, až se těsto přestane chytat stěn a začne tvořit kouli. Přesuňte těsto do mixéru s hákem. Postupně zapracujte po jednom vejce. Přesuňte těsto do zdobicího sáčku s asi 1,5 cm hvězdičkovým nástavcem. Nechte 20 min odpočinout.

4

V pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Sáčkem nastříkejte z těsta na plech nebo pečicí papír cca 5cm kolečka. Po částech je usmažte dozlatova (asi minutu a půl z každé strany). Hotové Zeppole odkládejte na papírové ubrousky, aby se zbavily přebytečného tuku.

5

Vychladlé zdobte krémem a poprašte moučkovým cukrem.

Zeppole věnečky Foto: Just Spice

Zeppole věnečky. Foto: Just Spice

 

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Videa

reklama

reklama