Žemlovka se sušeným ovocem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Žemlovka se sušeným ovocem Foto:
Žemlovka se sušeným ovocem
Foto: isifa.com

Žemlovka je česká klasika. Zkuste ji tentokrát trochu obměnit a použijte sušené ovoce. Budete překvapeni, jaká je to příjemná změna.

Suroviny
měkké máslo 60g
toustový chléb 6-8 krajíců
směs sušeného ovoce (např. rozinky, brusinky, třešně, švestky,...) 90 - 125g
středně velká vejce 4 ks
šlehačka 40% 300 ml
mléko 300 ml
mletá skořice 1 špetka
Postup
1

Rozehřejte troubu na 180°C, u plynové na stupeň 4. Zapékací mísu zlehka vymažte kouskem másla. Zbytkem másla namažte krajíce chleba a ty pak diagonálně přeřízněte. Rozložte krajíce do zapékací mísy kůrkou dolů a špičkami nahoru.

2

Posypte sušeným ovocem a některé krajíce nadzvedněte, aby se ovoce dostalo i pod ně.

3

Vyšlehejte dohromady vejce, šlehačku, mléko, cukr a skořici, nalijte do džbánku a zalijte směsí chleba v míse. Nechte stát asi 15 minut, aby se tekutina mohla do chleba trochu vsáknout. Dejte mísu doprostřed trouby a pečte asi 45 minut, dokud nebude žemlovka navrchu zlatavá a krém se neusadí uprostřed. Ihned podávejte.

Žemlovka se sušeným ovocem Foto: isifa.com

Žemlovka se sušeným ovocem Foto: isifa.com

Žemlovka se sušeným ovocem, Foto: isifa.com

 

 

Videa

reklama

reklama