Zelňačka se šťouchanými brambory

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zelňačka se šťouchanými brambory  Foto:
Zelňačka se šťouchanými brambory
Foto: Škoda nevařit

Právě teď je to správné období na takzvané „comfort food“ neboli jídlo, které vám udělá dobře v žaludku i na duši. Mezi takové patří i poctivá zelňačka. Chuťově bohatá polévka, dokonale uspokojující, pokud máte rádi zelí :)

Suroviny
na polévku:
větší cibule 2 ks
špek 80 g
pokrájená klobáska 1/2 ks
sladká sušená paprika 1 lžíce
sádlo 1 lžíce
kysané zelí 400–500 g
několik kapek bílého vinného octa
hladká mouka 1–2 lžíce
několik snítek čerstvé hladkolisté petrželky
kousek nakrájené chilli papričky
voda 1/2 l
muškátového květu (popř. oříšku) 1 špetka
mořská sůl 1 špetka
na brambory:
středně velké brambory 8 ks
menší cibule 2 ks
máslo 50 g
čerstvá hladkolistá petržel 1 hrst
mořská sůl 1 špetka
čerstvě namletý pepř 1 špetka
na servírování:
pokrájená klobáska 1/2 ks
zbytek hladkolisté petrželky
Postup
1

Špek nakrájejte na kostky a v hrnci na troše oleje společně s půlkou klobásy asi 4 minuty restujte. Cibuli oloupejte, nasekejte a přihoďte. Vše duste při střední teplotě, dokud cibule nezačne chytat barvu a nezměkne, tedy asi 10 minut. Jakmile toho docílíte, přidejte mouku a smíchejte ji s ostatními ingrediencemi. Pak už stačí přisypat sladkou papriku, větší špetku soli a pepře, chilli, bobkový list, muškátový květ, také přidat vodu a pokrájené zelí (které jste zbavili přebytečné tekutiny) a vařit zhruba 30 minut při nižší teplotě.

2

Díky mouce a postupné redukci se polévka začne zahušťovat a zelí jí dodá její typickou chuť. Pokud se vám polévka bude zdát až příliš hustá, přilijte horkou vodu dle potřeby. Ke konci vaření přidejte trochu octa podle chuti (není nutné) a vše znovu zamíchejte, polévku už ani nemusíte přiklápět. Na závěr ochutnejte a v případě potřeby dochuťte.

3

Brambory oloupejte, nakrájejte a v osolené vodě vařte doměkka – tedy asi 20 minut. Mezitím si nasekejte cibulky a v rendlíku je spolu s máslem při střední teplotě restujte asi 15 minut nebo dokud nezměknou a nechytí barvu. Hotové brambory slijte, přidejte cibulky, většinu nasekané petrželky, osolte, opepřete a vše pomocí mačkátka zlehka rozšťouchejte.

4

Klobásku opečte na pánvi. Polévku vlijte do talířů, přidejte brambory, osmaženou klobásu, zbytek petrželky a podávejte.

Škoda nevařit

Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby

Osmnáctiletý Martin Škoda vaří už dobrých osm let a loni napsal kuchařku pro své vrstevníky plnou skvělých receptů a hudby. Každé jídlo je připraveno s ohledem na potřeby a možnosti náctiletých a je doprovázeno songem, který správně doladí atmosféru při i po vaření. Marty, jehož múzou je slavný Jamie Oliver, ale nevaří jen pro mladé – jeho originální jídla nadchnou všechny generace.

Knihu Martina Škody „Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby“ vydalo nakladatelství Smart Press a u dobrých knihkupců ji koupíte za 399 Kč.

Videa

reklama

reklama