Zeleninový tajine

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Zeleninový tajine Foto:
Zeleninový tajine
Foto: profimedia.cz

Sytý zeleninový pokrm, který není příliš složitý na přípravu, ale svou vůní a chutí si vás rozhodně získá. Vše navíc skvěle doplňuje svěží citronový kuskus.

Suroviny
semínka koriandru 1 lžíce
celý kmín 2 lžíce
česnek, prolisovaný 3 stroužky
velká cibule nasekaná najemno 2 ks
mletá sladká paprika 2 lžičky
mletý zázvor 2 lžičky
rajský protlak 1 lžíce
voda 500 ml
plechovka rajčat 2 ks (jedna 425 g)
dýně, nahrubo nakrájená 600 g
lilek na kostičky 1 ks
plechovka cizrny, slitá 300 g
Citronový kuskus:
kuskus 2 hrnky (400 g)
vroucí voda 500 ml
citronová kůra, nahrubo nastrouhaná 2 lžičky
citronová šťáva 2 lžičky
plocholistá petržel, nasekaná nahrubo 2 lžíce
Postup
1

Ve hmoždíři rozdrťte semínka koriandru a kmín na jemný prášek. Prosejte do malé mísy, zbavíte se tak případných slupek.

2

V kastrolu rozehřejte olej a za stálého míchání na něm orestujte česnek s cibulí, dokud cibule dostatečně nezměkne. Přidejte rozdrcená semínka s kmínem, zbylé koření a chvíli povařte.

3

Přidejte protlak, vodu, rajčata z plechu a dýni a přiveďte k varu. Snížte teplotu a odkryté vařte asi 20 minut.

4

Poté vmíchejte lilek s cizrnou a zakryté poduste asi 10 minut, dokud nebude vše dostatečně měkké.

5

Citronový kuskus: Kuskus zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte stát asi 5 minut nebo dokud se nevstřebává veškerá voda. Promíchejte vidličkou a přidejte kůru, šťávu a petrželku. Opět promíchejte a podávejte s připravenou zeleninou.

Zeleninový tajine 2 Foto: Zeleninový tajine; foto: Profimedia.cz

Videa

reklama

reklama