Zeleninový nákyp

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zeleninový nákyp Foto:
Zeleninový nákyp
Foto: profimedia.cz

Bezlepkový nákyp, který si vás získá díky krémové konzistenci a zeleninové náplni. Pošmáknou si tak i vegetariáni.

Suroviny
brambory, oloupané a na kostičky 675 g
sladké brambory, oloupané a na kostičky 350 g
olivový olej 2 lžíce
pórek, najemno 1 ks
sušené oregáno nebo tymián 1 lžíce
špenát, pokrájený 140 g
mražený hrášek 115 g
máslo 55 g
mléko, teplé 150 ml
šlehačka 2 lžíce
dijonská hořčice 1 lžíce
čedar, nastrouhaný 85 g + na posypání
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 °C. Oba druhy brambor vařte ve vodě asi 15–20 minut doměkka.

2

Ve velké pánvi rozehřejte olej a restujte nakrájený pórek asi 5 minut doměkka. Přidejte sušené bylinky a špenát a povařte 3 minuty. Vmíchejte hrášek a sundejte z plamene.

3

Brambory slijte a přidejte k nim máslo, šlehačku a hořčici. Rozmačkejte do krémové směsi.

4

Máslem vymažte zapékací misku a přendejte do ní polovinu bramborové směsi. Uhlaďte zadní stranou lžíce a zasypejte směsí z pórku a hrášku.

5

Přidejte zbytek brambor a zasypejte čedarem. Pečte v troubě 20 minut dozlatova.

Zeleninový nákyp 2 Foto: Zeleninový nákyp; foto: profimedia.cz

Videa

reklama

reklama