Zeleninové demi-glace

Doba přípravy:
Počet porcí: 600 ml
Zeleninové demi-glace Foto:
Zeleninové demi-glace
Foto: Kitchen Story

Porce demi-glace je skvělá při přípravě omáček, kdy stačí jen pár minut na pánvi a po přidání másla nebo smetany máte nejlepší omáčku na světě. Určitě znáte masové demi-glace z telecích kostí, ty se ale dělají celý víkend. Můžete ale vyzkoušet zeleninové demi-glace, příprava zabere mnohem méně času.

Suroviny
větší řepa 1 ks
mrkev 3 ks
lilek 1 ks
cuketa 1 ks
celer 1/2 ks
velká červená cibule 1 ks
česnek 5 stroužků
čerstvý rozmarýn 3 snítky
červené víno 700 ml
zeleninový vývar 4 l
sůl, pepř, cukr
Postup
1

Troubu rozehřejte na 150 °C.

2

Všechnu zeleninu očistěte a nakrájejte nožem nebo na mandolíně na plátky tlusté 2–3 mm a vložte do většího pekáče. Zakápněte olivovým olejem, posolte, popeřete, přidejte všechny bylinky a dejte péct do trouby. Pečte zhruba 2–3 hodiny, dokud nebude zelenina nahnědlá. Jen opatrně, aby nebyla spálená. V průběhu pečení rozhodně několikrát promíchejte!

3

Upečenou zeleninu dejte do velkého hrnce a zalijte červeným vínem. Vařte 10–15 minut, dokud se nevypaří všechen alkohol. Přidejte rajčatový protlak a zalijte 4 litry zeleninového vývaru. Nezapomeňte lehce osolit, opepřit a přidejte větší špetku cukru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte dlouze táhnout a redukovat.

4

Jakmile se dostanete na 1/3 (to znamená na 1–1,5 litru), vývar přeceďte do menšího hrnce. Pokud při tom přepasírujete i nějakou tu zeleninu, nic se neděje, finální demi-glace se lehce zahustí. Hrnec dejte na plotnu a opět redukujte. Cílem je dosáhnout cca 600 ml, kdy výsledkem je demi-glace (silný vývar) tmavě hnědé až černé barvy.

5

Hotové demi-glace rozlijte do menších krabiček nebo třeba tvořítek na led a dejte zamrazit. Budete ho tak mít pořád po ruce.

Zeleninové demi-glace 2 Foto: Zeleninové demi-glace; foto: Kitchen Story

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama