Zeleninová tempura a salát z bílé ředkve

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zeleninová tempura a salát z bílé ředkve Foto:
Zeleninová tempura a salát z bílé ředkve
Foto: Karolína domácí kuchařka

Sodovku v plastové láhvi vložte předem do mrazničky, aby byla pořádně vychlazená. Klidně ji nechte částečně zmrazit, ledová tříšť je na těstíčko ideální.

Sledujte novou řadu kulinární show Karolína, domácí kuchařka, každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
cuketa 150 g
dýně 150 g
brokolice 150 g
lilek 150 g
cibule 150 g
červená paprika 150 g
žampiony nebo shitake 100 g
rostlinný olej na smažení
kukuřičný škrob (maizena) 2 lžíce
ledová sodovka 300 ml
led nebo ledová tříšť
Na omáčku:
sladké rýžové víno mirin 5 lžic
čerstvý zázvor 2 cm
Na salát:
dlouhá bílá ředkev 400 g
med nebo cukr 1 lžíce
rýžový ocet 2 lžíce
rostlinný olej, nejlépe sezamový 1 lžíce
lehká sójová omáčka 1 lžíce
opražená sezamová semínka 1 lžíce
Postup
1

Promíchejte v misce všechny suroviny na omáčku a odložte ji stranou. Ředkev oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle na nudličky nebo ji na co nejtenčí nudličky nakrájejte. Prošlehejte med, rýžový ocet, olej, sójovou omáčku a opražený sezam. Promíchejte s ředkví a salát odložte.

2

Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta – plátky, proužky, kolečka apod. Ve woku nebo hlubším kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje na 180–190 stupňů. V míse smíchejte hladkou mouku a škrobovou moučku. Přilejte pořádně vychlazenou sodovku, přihoďte pár kostek ledu a zlehka dvěma hůlkami nebo obráceným koncem vařečky promíchejte na hustší těstíčko. Hrudky nevadí, ale těstíčko by mělo ulpívat na zadní straně lžíce.

3

Kápněte trochu těstíčka do oleje a když ihned vyplave na hladinu a začne se smažit, ale ne ihned červenat, můžete začít smažit.

4

Zeleninu postupně namáčejte v těstíčku a vkládejte do oleje – dobře to jde například grilovacími kleštěmi nebo hůlkami, tak může přebytečné těstíčko stéct zpět. Do oleje ponořte jen tolik kousků, aby se neslepily k sobě a olej se neochladil. Tak se zachová velký rozdíl teplot a těstíčko bude křupavé. Smažte do růžova a křupava, tvá to asi 2 minuty podle velikosti kousků. Vyjměte je děrovanou podběračkou na savý papír a počkejte, až se olej opět rozpálí. Stejně osmažte i zbývající zeleninu.

5

Podávejte ihned s omáčkou a salátem.

Zeleninová tempura a salát z bílé ředkve Foto:

Zeleninová tempura a salát z bílé ředkve, foto:Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama