Zeleninová polévka s quinoou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zeleninová polévka s quinoou Foto:
Zeleninová polévka s quinoou
Foto: Michal Šajmir

Lehká zeleninová polévka se promění v syté jídlo díky quinoe, která polévku krásně zahustí a zároveň dodá velkou porci bílkovin. Perfektně propojené chutě a lahodná struktura vás mile překvapí.

Suroviny
quinoa, dobře propraná 100 g
mrkev 150 g
cuketa 150 g
zeleninový vývar 500 ml
rajčatová passata 500 ml
sterilovaná rajčata 1 konzerva
cibule 1 ks
česnek 2–3 stroužky
čerstvý rozmarýn 2–3 snítky
olivový olej 4 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Ve větším hrnci rozpalte olej, osmahněte na měsíčky nakrájenou cibuli společně s plátky česneku. Přidejte snítky rozmarýnu, nechte uvolnit vůni, přidejte na kolečka pokrájenou mrkev a restujte 2–3 minuty.

2

Následně přidejte propranou quinou, dobře promíchejte, zalijte vývarem, rajčatovou passatou a nechte povařit 5–6 minut. Poté do kastrolu přidejte na půlkolečka pokrájenou cuketu, konzervovaná rajčata a vařte až do momentu, kdy bude quinoa úplně změklá. Mrkev a cukety by měly být trochu tvrdší, ne rozvařené.

3

Na závěr dochuťte pepřem a solí. Podávejte ozdobené zakysanou smetanou a čerstvými bylinkami.

Quinoa je výjimečná surovina, která prozatím v Čechách čeká na masové objevení. Pokud se o ní chcete dozvědět víc, máme pro vás článek...

Článek

Quinoa  Foto: Thinkstock

Quinoa je vzácný poklad Inků

Quinoa (merlík čilský) je rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Její semena se tradičně používala jako obilnina – mlela se z nich mouka nebo sloužila k přípravě kaší a ...

Další skvělé recepty z quinoy najdete v našem Speciálu:


Videa

reklama

reklama