Zeleninová polévka s červenou čočkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 5–6
Zeleninová polévka s červenou čočkou Foto:
Zeleninová polévka s červenou čočkou
Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Lehká polévka vás okouzlí sytou chutí zeleniny, která je krásně doplněná oříškovou chutí červené čočky. Vše korunuje vůně čerstvých bylinek. Jednoduché jídlo, které je vhodné i pro vegany a ty, kteří mají bezlepkovou dietu.

Suroviny
červená loupaná čočka 150 g
cibule 2 ks
česnek 2 stroužky
olivový olej 3 lžíce
mrkev 1–2 ks
4 oloupaná rajčata nebo 1 plechovka loupaných rajčat i se šťávou
horká voda 1,5 litru
čerstvý rozmarýn 1 snítka
řasa wakame asi 4cm kousek
zeleninový bio bujón v kostce (Biolinie nebo Würzl) 1 kostka
řapíkatý celer 3 stonky
cuketa 200–250 g
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Červenou čočku propláchněte a nechte okapat na cedníku.

2

Cibuli a česnek nakrájejte na plátky a dejte osmahnout na olivový olej. Přidejte na šikmé větší plátky nakrájenou mrkev a společně restujte asi 5–8 minut, pak přidejte čočku a znovu osmahněte tak, aby čočka byla celá obalená v oleji.

3

Přidejte oloupaná rajčata nebo rajčata z plechovky, vodu, řasu a bylinky. Vařte 10–15 minut, čočka by pak měla být už skoro měkká.

4

Potom přidejte bujón, sůl dle chuti, na jemné plátky nakrájený řapíkatý celer a na plátky nakrájenou cuketu – nevařte ji déle než 5 minut, aby nebyla blátivá.

5

Nakonec dochuťte dle potřeby solí, čerstvě mletým pepřem, olivovým olejem a čerstvou bazalkou. Řasa by se měla skoro rozvařit, pokud tam zbude větší kus řasy, rozkrájejte ji na malinké kousky a vraťte zpět do polévky.

6

V létě zdobte jedlými kytkami!

MOJE RADA: VAŘTE ZELENINOVÉ VÝVARY!

Nejlepší základ na jakoukoli dobrou a zdravou polévku je silný zeleninový vývar. Kdykoli máte čas, udělejte si ho! Do studené vody bez soli naházejte jakoukoli zeleninu, natě, bylinky, kousek řasy kombu nebo nové koření a bobkový list a vařte nejméně půl hodiny. Minerální látky a chuť přejdou do polévky, která je pak výživnější a lepší! Vyvařenou zeleninu pak vyhoďte nebo dejte pejskovi.

Zeleninová polévka s červenou čočkou Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Zeleninová polévka s červenou čočkou. Foto: BioAbecedář Hanky Zemanové

Článek

Červená čočka  Foto:

Pusťte červenou čočku do vaší kuchyně! Je zdravá, lehce stravitelná a chutná báječně

Červená čočka, hlavně ta loupaná, se může stát velmi jednoduše skvělou a zdravou součástí jídelníčku celé vaší rodiny. Má všechny přednosti – patří k luštěninám, což jsou...

 

BioAbecedář vám odpoví na všechny „bio“ otázky

BioAbecedářPoslední kniha Hanky Zemanové, propagátorky biopotravin a biovaření, je jakousi „biobiblí“ – souhrnným a přehledným průvodcem pro příznivce trendu bio a biovaření i pro ty, kdo se zajímají o zdraví a zdravý životní styl.

Odpovědi na otázky, které vás v souvislosti s biovařením napadnou, najdete v BioAbecedáři. Hanka shromáždila výsledky vědeckých výzkumů, doporučení odborníků, srovnání pohledů západní i čínské dietetiky, názory ajurvédy a makrobiotiky. Poradí, k čemu se hodí jednotlivé biosuroviny, jak je vybírat a správně připravovat. V receptové části kniha přináší přes 60 vyzkoušených receptů, díky nimž se zdravé potraviny mohou stát součástí jídelníčku každé rodiny.

Knihu BioAbecedář Hanky Zemanové vydalo nakladatelství Smart Press a koupíte ji u všech dobrých knihkupců za 699 Kč.

Videa

reklama

reklama