Zeleninová musaka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Zeleninová musaka Foto:
Zeleninová musaka
Foto: isifa.com

Do klasické musaky patří kromě spousty zeleniny také mleté maso. Ale můžete si připravit i vegetariánskou verzi – a pochutnají si i ti, kteří masu příliš neholdují.

Suroviny
lilek 1 ks
červené fazole 1 plechovka
bílé máslové fazole 1 plechovka
česnek 1 stroužek
žampiony 250 g
nasekaná rajčata 1 plechovka
cibule 1 ks
čerstvě namletý černý pepř
řecký nebo bulharský jogurt 300 ml
vejce 3 ks
sýr Feta 200 g
Postup
1

Nakrájejte lilek na plátky a dejte ho do mísy naplněné osolenou vodou. Nechte ho namočený asi 30 minut. Předehřejte troubu 180 °C.

2

Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje v hrnci a opékejte na něm nasekanou cibuli a rozdrcený česnek, až budou měkké a průsvitné. Přidejte rajčata, houby nakrájené plátky, čočku a propláchnuté fazole. Ochuťte solí a pepřem a vařte 10 minut na mírném ohni.

3

Na pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm plátky lilku po obou stranách dohněda. Osušte lilek na papírové utěrce. Do zapékací mísy a na dno rozložte plátky lilku. Na něj rozložte fazolovou směs a další vrstvu opečeného lilku. Na něj rozložte zbývající fazolovou směs.

4

Vyšlehejte vejce s jogurtem a směs položte navrch (je to mnohem jednodušší a zdravější než bešamel). Posypte nadrobeným sýrem Feta. Dejte do předehřáté trouby a pečte 45 minut.

Videa

reklama

reklama