Zelené rizoto s chřestem, špenátem a bylinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zelené rizoto s chřestem, špenátem a bylinkami  Foto:
Zelené rizoto s chřestem, špenátem a bylinkami
Foto: Marek Kučera

Tento pokrm je přímo esencí jara na talíři. Spojení lahůdkového zeleného chřestu se zemitou chutí špenátu a čerstvými bylinkami povýší dotek svěžího citronu na vrchol jarního menu. Servírujte jako bezmasé hlavní jídlo nebo jako přílohu k bělomasým rybám.

Suroviny
hladkolistá petržel 1/2 hrnku
čerstvý estragon, lístky 1/4 hrnku
zeleninový vývar 1,5 litru
listy špenátu 2 hrnky
jarní cibulka, bílá část nakrájená 4 ks
česnek, rozdrcený 2 středně velké stroužky
kulatozrnná rýže na rizoto 1 a 1/2 hrnku
trochu nastrouhané citronové kůry
sůl a čerstvě namletý černý pepř
zelený chřest 1 svazek (500 g)
Postup
1

Polovinu listů petržele a estragonu nakrájejte nadrobno. Připravte si velkou mísu s ledovou vodou. Ve velkém hrnci dejte vařit vodu a vsypte do ní zbylé listy petržele, estragonu, špenát a zelenou část jarních cibulek. Povařte 30 vteřin, děrovanou naběračkou přesuňte do ledové lázně a nechte zcela vychladnout. Listy pak sceďte a rozmixujte je s asi půl hrnkem teplého vývaru.

2

Ve velkém silnostěnném kastrolu rozehřejte olej, přidejte česnek a nakrájenou bílou část cibulky a smažte asi 1 minutu. Poté vsypte propláchnutou rýži a promíchejte ji, aby se obalila olejem, a asi 3 minuty za stálého míchání restujte.

3

Plamen snižte na minimum. Po částech přilévejte do rýže horký vývar a vždy počkejte, až se předchozí dávka vsákne. Mezitím krátce povařte očištěný chřest ve vroucí osolené vodě, aby zvláčněl, ale zůstal na skus pevný (zhruba 3 minuty).

4

Až bude rýže měkká, ale na skus ještě trochu pevná, sejměte ji z plamene a promíchejte s rozmixovanými zelenými listy, citronovou kůrou, nakrájenými zbylými listy petržele a estragonu a rizoto podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ho s chřestem.

Zelené rizoto s chřestem, špenátem a bylinkami  Foto: Zelené rizoto s chřestem, špenátem a bylinkami; foto: Marek Kučera

Článek

20 neodolatelných receptů na rizoto   Foto:

20 neodolatelných receptů na rizoto

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové...

Videa

reklama

reklama