Zelená kari polévka s tuňákem a makadamovými ořechy

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zelená kari polévka s tuňákem a makadamovými ořechy Foto:
Zelená kari polévka s tuňákem a makadamovými ořechy
Foto: Gurmet

Kari (hlavně kurkuma v něm obsažená) chrání mozek před degenerativními změnami, ořechy a tuňák jeho výkon zvyšují.

Suroviny
arašídový olej 1 lžíce
zelená kari pasta 2 lžíce
kokosové mléko 400 ml
tuňák, pokrájený na nudličky 400 g
rybí vývar 500 ml
kokosový krém 200 ml
cuketa, pokrájená na kostičky 1 ks
čerstvý nebo mražený hrášek 100 g
jarní cibulka, pokrájená na kolečka 2 ks
kapie, pokrájená na tenká kolečka 1 ks
hořčičná semínka 1 lžíce
makadamové ořechy, najemno nastrouhané 50 g
lístky koriandru 1 šálek
sůl
Postup
1

Do rozehřátého woku zastříknutého olejem přidejte kari pastu. Promíchejte ji s polovinou kokosového mléka, přidejte kousky ryby a společně prohřejte.

2

Přesuňte do hrnce, zalijte zbytkem kokosového mléka a rybím vývarem, zahustěte kokosovým krémem a přiveďte k varu.

3

Přidejte cuketu s hráškem, cibulkou, paprikou a pokrájenými chilli papričkami. Přidejte hořčičná semínka a mírným varem vařte asi 25 minut. Pak prohřejte s lístky koriandru.

4

Podávejte posypané makadamovými oříšky a s opečeným toastovým chlebem.

Gurmet – Vaše škola vaření

Gurmet - duben 2014

V dubnovém čísle se můžete těšit na tradiční české i moravské velikonoční recepty, včetně beránka. Pozveme vás také na opulentní nedělní oběd v carském stylu. V rámci projektu Gurmet kolem světa totiž tentokrát navštívíme Rusko. Můžete se tedy těšit i na ruské velikonoční speciality. Do přípravy na svátky jara jsme zapojili též děti a upekli jsme s nimi barevné sušenky – ptáčky ozdobené marcipánem.

Přesvědčíme vás, že med může být důležitým hráčem dokonce i při přípravě masitých dobrot. Poradíme vám, jak co nejchutněji naložit s vykoledovanými vajíčky nebo jak si co nejvíc pochutnat na bylinkách. Nevíte si rady, jak a s jakými přílohami připravit ryby? Špičkový kuchař Dalibor Navrátil vám navrhne pět opravdu labužnických způsobů, jak si na nich pochutnat. V dubnu je také nejlepší čas na to, posílit mozek k vyššímu výkonu a zároveň si pochutnat.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama