Zdravé mrkvové hranolky s pikantním curry dipem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zdravé mrkvové hranolky s pikantním curry dipem  Foto:
Zdravé mrkvové hranolky s pikantním curry dipem
Foto: Pinterest.com

Skvělá variace na klasické smažené hranolky je ovšem mnohem zdravější a lehčí. Hranolky z mrkve pečené v troubě s minimem tuku podávejte s výrazným dipem ochuceným červeným curry.

Suroviny
velké mrkve 8 ks (asi 850 g)
avokádový olej 1 lžíce
granulovaný česnek 1 lžička
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý koriandr (nemusí být)
Curry dip:
natural kešu ořechy, namočené 1/2 hrnku
červená curry pasta 1 a 1/2 lžíce
tamari sójová omáčka 1 lžíce
šťáva z limetky 2 lžíce
granulovaný česnek 1/2 lžičky
červené chilli vločky 1/2 lžičky
zázvor 1/2 lžičky
voda 1/4 hrnku
Postup
1

Kešu ořechy nechte namáčet ve studené vodě, nejlépe den předem. Dejte je do malé misky, zalijte vodou a nechte odležet. Pokud nemáte čas, dejte je odležet do horké vody, zatímco se dělá mrkev.

2

Předehřejte troubu na 190 °C.

3

Mrkve očistěte a nakrájejte na tenké dlouhé hranolky. Přesuňte je do velké mísy a promíchejte s avokádovým olejem, granulovaným česnekem, solí a pepřem. Na dva plechy dejte pečicí papír a rozložte na ně hranolky, tak aby ležely v jedné vrstvě a nepřekrývaly se.

4

Pečte asi 20 minut, poté hranolky promíchejte/otočte a pečte dalších 15 minut.

5

Zatímco se hranolky pečou, připravte omáčku. Všechny ingredience vložte do mixéru a na nejvyšší výkon mixujte, až bude směs hladká.

6

Upečené hranolky posypte nasekaným koriandrem a podávejte s dipem k namáčení.

Zdravé mrkvové hranolky s pikantním curry dipem  Foto: Zdravé mrkvové hranolky s pikantním curry dipem; foto: Pinterest.com

Článek

Perfektní hranolky z trouby  Foto:

Vyzkoušejte 3 nevšední recepty na křupavé hranolky z trouby

Hranolky jsou velmi oblíbená pochoutka nejen u dětí. Patří ovšem mezi ty méně zdravé pokrmy, proto se je snažíme víceméně omezovat. Ale víte, že existuje i mnohem...

Videa

reklama

reklama