Zázvorová limonáda s medem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 litr
Zázvorová limonáda s medem  Foto:
Zázvorová limonáda s medem
Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Zázvor je přírodní lék, který se právě v období chřipek skvěle hodí k přípravě nápojů. Můžete z něj samozřejmě udělat čaj, ale i v zimních měsících se občas hodí limonáda :) Až budete hostit více lidí, připravte jim příjemný nealko drink ze zázvoru.

Hned na začátek je třeba podotknout, že uvedená množství v receptu jsou víceméně orientační. Zázvor je hodně aromatická až štiplavá ingredience a ne každému sedne. Limonáda trošku pálí, použité množství zázvoru tedy záleží v zásadě na vaší chuti.

Některé recepty počítají až s 200 g zázvoru na 200 ml vody, což je opravdu "smrťácké" množství. My jsme zvolili jemnější variantu s uvedenými 60 g téměř na litr tekutiny. Taktéž si můžete přizpůsobit dobu výluhu a množství citronové šťávy. Množství medu (či jiného sladidla) berte také s rezervou a upravte si ho případně podle vašich návyků a chuti.

Suroviny
Na výluh:
voda 400 ml
med 2,5 lžíce
čerstvý zázvor 60 g
čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
Na dolití:
kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami podle chuti
Postup
1

Zázvor oloupeme pomocí obyčejné čajové lžičky. Část závoru nastrouháme na hrubším struhadle (díky vláskům to nejde nejlépe) a další část nakrájíme na tenké plátky. Všechen zázvor dáme do kastrůlku (včetně vlásků, které nejdou nastrouhat) a zalijeme 400 ml vroucí vody, necháme louhovat asi 10 minut. Tekutinu slijeme přes sítko, zázvor vyhodíme, výluh okyselíme citronovu šťávou a dostatečně osladíme – ideálně domácím medem (kdo nemá rád med, může použít třtinový cukr, případně i bílý cukr a nebo jiné náhražky – snad by šla použít i stévie). Teď jsme získali velmi aromatický a výrazný koncentrát, který necháme vychladnout a potom ho budeme skladovat v lednici (lze i několik dní).

2

Až budeme chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijeme studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Bublinky limonádě dodají příjemný říz a chuť, minerály rozpuštěné ve vodě zase doplní důležité prvky, které tělo potřebuje. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky. Limonádu ještě doplníme ledem a plátky citrusů (citron, limetka, pomeranč...).

Zázvorová limonáda s medem  Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Zázvorová limonáda s medem. Foto: Tereza Sychrová FOODLOVER.CZ

Kdo je Foodlover.cz ?

Foodlover

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Článek

Blahodárné účinky zázvoru  Foto: Thinkstock

Blahodárné účinky zázvoru

Zázvor je výborným pomocníkem při vaření, během staletí se však osvědčil také při léčbě různých nemocí, což se na podzim hodí více než v jiných ročních obdobích. ...

Videa

reklama

reklama