Závitky se sýrem a bylinkami a jižní zelenina z pánve

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Závitky se sýrem a bylinkami a jižní zelenina z pánve  Foto:
Závitky se sýrem a bylinkami a jižní zelenina z pánve
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Tohle jídlo potřebuje trochu času, ale většinu doby se o sebe postará samo. Až vyndáte měkké maso z trouby a naservírujete ho se šťavnatou zeleninou z pánve, můžete čekat už jen obdivné pohledy spokojených strávníků :)

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
hovězí plátky 4 ks (po 150 g)
česnek, prolisovaný 2 stroužky
cibule, najemno nakrájená 1 ks
šalvěj, nasekaná 6 lístků + pár na ozdobu
parmazán, nahrubo nastrouhaný 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý pepř
hrubozrnná hořčice 2 lžíce
hladkolistá petržel 1 hrst lístků
sušená slanina 6 plátků
hovězí nebo kuřecí vývar 200 ml
Zelenina:
červená paprika, na větší kousky 3 ks
lilek, na čtvrtkolečka 1 ks
žlutá cuketa (může být i zelená), na čtvrtkolečka 1 ks
žampiony, na plátky 6 ks
olivový olej 3 lžíce
šalotky, na silnější kolečka 3 ks
česnek na plátky 4 stroužky
černé olivy bez pecky 15 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
baby špenát 1 velká hrst
čerstvý tymián a bazalka
Postup
1

Závitky: Troubu rozpalte na 180 °C. Plátky masa jemně rozklepejte mezi dvěma fóliemi (aby se nepotrhalo a udržela se v něm šťáva). Pak v misce umíchejte směs z prolisovaného česneku, poloviny olivového oleje, parmazánu, cibule, hořčice, šalvěje a petržele. Touto směsí potřete plátky masa, poklaďte plátky slaniny, a pak opatrně stočte do závitků.

2

Upevněte párátky nebo svažte potravinovou nití a pak opečte na pánvi na zbylém olivovém oleji a naskládejte do pekáčku i s olejem. Podlijte troškou (cca 1 cm) vývaru nebo vody, zakryjte alobalem a dejte do trouby. Během pečení závitky několikrát otočte a přelijte vypečenou šťávou. Měkké by měly být cca za hodinu a půl, podle stáří masa. Podávejte je např. s jižní zeleninou z pánve.

3

Zelenina z pánve: Očistěte a nakrájejte postupně všechnu zeleninu. Na olivovém oleji na hlubší pánvi zpěňte šalotku a česnek. Když je obojí do sklovita, přidejte papriky a lilek a opékejte 5 minut. Po pěti minutách přidejte cuketu, žampiony a pak olivy a rajčátka naříznutá do křížku. Osolte a opepřete.

4

Opékejte za občasného promíchání cca dalších pět minut. Cílem je, aby byla zelenina krásně opečená, zlatavá a měkká, ale stále si zachovala svou konzistenci. Až tohoto stavu dosáhnete, přidejte lístky baby špenátu a bylinky a nechte je už jen zavadnout.

5

PRIMA TIP: Pokud zeleninu podáváte jako samostatný chod, třeba jako lehkou večeři, posypejte před koncem zeleninu oblíbeným tučnějším sýrem, zakryjte pokličkou a na mírném plameni nechte sýr rozpustit, bude to už velmi rychlé. Jako další přílohu pro velké jedlíky se hodí bramborová kaše.

Závitky se sýrem a bylinkami a jižní zelenina z pánve  Foto: Závitky se sýrem a bylinkami a jižní zelenina z pánve; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama