Zapékané ovesné čtverečky

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 kousků
Zapékané ovesné čtverečky  Foto:
Zapékané ovesné čtverečky
Foto: Opravdu zdravě

Dokonalý pamlsek, jehož požitím nezhřešíte, protože je plný "superpotravin", jako jsou kustovnice, prášek z lucumy a macy, borůvky a sirup z agáve, které jsou bohaté na antioxidanty – nejsou jen zdravé, jsou také moc dobré :) Než se na něj vrhnete, nechte ho zcela vychladnout.

Suroviny
sušené datle nakrájené nadrobno 200 g
sušené fíky nakrájené nadrobno 100 g
kustovnice (goji) 75 g
sušené borůvky 75 g
rozinky 75 g
syrové lněné semínko 2 lžíce
špetka mleté skořice
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
prášek z lucumy (peruánské ovoce) 1/2 lžičky
prášek z maca 1 lžíce
dýňová semínka 2 lžíce
sirup z agáve 1 lžíce
Postup
1

Rozehřejte troubu na 150 ˚C.

2

Ovesné vločky nasypte na pečicí plech a pečte 20 minut do zlatohněda, zhruba každých 5 minut je obraťte. Vyjměte je z trouby a nechte na plechu vychladnout.

3

Datle a fíky dejte do rendlíku a zalijte dvojnásobným objemem vody. Přiveďte k varu a zvolna vařte asi 45 minut za občasného zamíchání; pokud je směs příliš suchá, přilijte více vody. Vzhledem k tomu, že je tohle základ sirupu, je žádoucí rozvařit datle a fíky na vodnatou sladkou tekutinu. Doba vaření závisí na tom, jak suché je ovoce – čím sušší, tím déle je třeba ho vařit. Jakmile se směs promění v sirup, je čas stáhnout rendlík z ohně.

4

Přidejte kustovnici, borůvky, rozinky a lněné semínko a směs nechte 10 minut odpočívat, aby bobule nabobtnaly a nasákly trochu sirupu.

5

Vmíchejte skořici, vanilkový extrakt, lucumu, macu, dýňová semínka a sirup z agáve. Po částech vsypte ovesné vločky, po každé dávce promíchejte, aby se dobře obalily sirupem.

6

Sladkou ovocnou směs rovnoměrně rozprostřete na plech, aby vytvořila jednolitou placku o výšce asi 1,5 cm. Pečte 15–20 minut krásně dozlatova.

7

Vyjměte z trouby a nakrájejte na 12 čtverců či obdélníků. Jakmile vychladnou natolik, aby s nimi bylo možné manipulovat, přeneste je na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Zapékané ovesné čtverečky 1 Foto:

Zapékané ovesné čtverečky, foto: Opravdu zdravě

Opravdu zdravě

Opravdu zdravěJezte s ohledem na své tělo – zásaditě

Naučte se s touto osvěžující lifestylovou kuchařkou jíst zásaditým způsobem. Nabízí vám recepty, nad nimiž se sbíhají sliny, spolu s celostním přístupem ke zdraví. V tomto souboru více než 100 receptů se projevuje tvůrčí nadání gurmetské vegetariánské šéfkuchařky Natashy Corrett, plně podporované zkušeností přední odbornice na výživu Vicki Edgson. Recepty jsou snadné a jídla uvařená podle nich vás osvěží po celý den – od snídaně až po večerní ulehnutí do postele. Vyzkoušejte dokonalý ranní životabudič, lilkové závitky s pestem, zeleninovou polévku s quinoou, salát z karamelizovaných hrušek a čočky, karí z fazolek mungo, kořeněné fazolové karbanátky, kokosový chlebíček, hummus ze špenátu a cizrny, mandlovou buchtu s citronem a mákem nebo banánovou zmrzlinu s křupavým tofé. Lehce se přesvědčíte, jak snadné je využívat sílu alkalizujících potravin a současně jíst chutně a dobře.

Vydalo nakladatelství Slovart, www.slovart.cz

Videa

reklama

reklama