Zapékaná růžičková kapusta

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Zapékaná růžičková kapusta Foto:
Zapékaná růžičková kapusta
Foto: isifa.com

Kdo má rád zeleninu, toho jistě potěší tento recept. Růžičková kapustička v kombinaci se směsí sýrů a zapečená v troubě je velká dobrota!

Suroviny
pórek, dobře omytý a nakrájený na tlusté špalíky 2 ks
růžičková kapusta, očištěná a podélně rozříznutá 200 g
máslo 30 g
mléko 300 ml
sůl
mletý černý pepř
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
anglická hořčice 1 lžíce
směs sýrů gruyére a čedaru, nastrouhaná 125 g
Postup
1

Pórek a kapustičky dejte do velkého hrnce vařící vody, znovu uveďte do varu a vařte 2 minuty. Nechte odkapat, potom je osvěžte propláchnutím pod studenou vodou a opět nechte odkapat.

2

Předehřejte troubu na 200 °C, u plynové na stupeň 6. Na pánvi rozpusťte máslo na nízké teplotě, přidejte mouku a umíchejte jíšku. Několik minut ji míchejte. Pomaličku postupně přidávejte mléko a za stálého míchání vytvořte hladkou směs. Dobře ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte hořčici a trochu víc než polovinu směsi sýrů.

3

Do zapékací mísy dejte pórek a kapustičky. Přelijte jíškovou omáčkou, jemně promíchejte a posypte zbytkem sýrů a strouhankou. Mísu dejte do trouby a pečte asi 20 minut nebo dokud nebude vršek hnědý. Můžete to urychlit, když mísu dáte pod gril, ale pozor, aby se to nespálilo.

4

Prima tip: Stejným postupem můžete připravit pokrm z kadeřavé kapusty a květáku.

Zapékaná růžičková kapusta Foto: isifa.com

Zapékaná růžičková kapusta. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama