Zapečený květák se sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Zapečený květák se sýrem Foto:
Zapečený květák se sýrem
Foto: isifa.com

Tahle varianta květáku bude jistě chutnat i těm, kteří jinak této zelenině moc neholdují. Zapečený a ještě přelitý sýrovou omáčkou je prostě úžasný.

Suroviny
velký květák, rozlámaný na jednotlivé růžičky 1 kg
malá oválná rajčátka, rozpůlená 8 ks
strouhanka 1 hrst
černý pepř
Na omáčku:
máslo 60 g
mléko nebo polovina mléka a polovina vody 600 ml
jarní cibulka, nasekaná 4 ks
anglická hořčice 1 lžíce
čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
nastrouhaný čedar 150 g
Postup
1

Květák dejte do velkého hrnce vařící vody a vařte asi 10 minut, aby trochu změknul. Nechte jej okapat na cedníku.

2

Omáčka: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a mícháním vytvořte těstíčko. Sundejte z ohně, přidejte trochu mléka a vyšlehejte do hladka. Vraťte pánev na plotnu a postupně přidejte zbytek mléka. Přiveďte do varu, přidejte bobkový list a za stálého míchání 5 minut povařte.

3

Do omáčky přidejte nasekanou jarní cibulku a pár minut povařte. Vyjměte bobkový list a vmíchejte hořčici, muškátový oříšek a čedar.

4

Zapékací mísu nechte pod grilem rozehřát. Pak do ní naaranžujte růžičky květáku a přelijte je omáčkou, poházejte rajčaty, strouhankou a parmazánem. Grilujte asi 5 minut. Dochuťte pepřem.

5

Prima tip: Do vody na vaření květáku přidejte bobkový list, aby růžičky absorbovaly jeho vůni a trochu citrónové šťávy, aby zůstaly bílé.

Videa

reklama

reklama