Zapečené žampiony

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Zapečené žampiony Foto:
Zapečené žampiony
Foto: archiv Gurmet

Žampiony zapečené v sametově hebké omáčce můžete podávat jako předkrm stejně tak jako chuťovku na party.

Suroviny
cibule 1 ks
petrželka 1 hrst
menší žampiony 500 g
citron 1 ks
vejce 4 ks
smetana 12% 100 ml
máslo na vymazání zapékacích misek 2 lžíce
sůl
Postup
1

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno, petrželku opláchněte, osušte a najemno nasekejte. Žampiony očistěte, případně oloupejte a nakrájejte na plátky. Pokud jsou velké, oddělte nožičky od kloboučků a obojí nakrájejte zvlášť.

2

Houby dejte do rendlíku, zalijte 300 ml horké vody a lžící citronové šťávy. Přisypte cibuli a petrželku. Okořeňte pepřem a solí a pod pokličkou pomalu duste asi 10 minut. Když se voda odpaří, přimíchejte mimo oheň směs smetany a rozšlehaných vajec.

3

Troubu rozehřejte na 180 °C. Zapékací misky vymažte máslem a rozdělte do nich žampionovou směs. Misky naskládejte do širšího pekáče a do poloviny výšky misek je zalijte horkou vodou. Pečte ve vodní lázni asi 20 minut. Podávejte s pečivem.

4

Prima tip: Do vaječné směsi můžete přimíchat 1–2 lžíce nastrouhaného parmazánu.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

 

Další recepty pro milovníky žampionů:

Recept

Grilované hnědé žampióny s kozím sýrem a špenátem Foto: isifa.com

Grilované hnědé žampióny s kozím sýrem a špenátem

Tento pokrm může být podáván s toustem jako samostatný předkrm, nebo jako chutné vegetariánské jídlo. Pro změnu můžete použít i houby Portobello.

Recept

Houby portobello na grilu

Houby portobello na grilu

Na letní grilování není potřeba pouze maso. Vyzkoušejte houby portobello, překvapí vás svou plnou chutí. V kombinaci s balzamikovým octem vytvoří nezaměnitelnou harmonii.

Videa

reklama

reklama