Zapečené ratatouille s česnekem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Zapečené ratatouille s česnekem  Foto:
Zapečené ratatouille s česnekem
Foto: All

Pečená zelenina je skvělá, tepelnou přípravou získá mnohem lepší chuť, a pokud ji připravíte takto efektním způsobem, zláká i zavilé masožravce :)

Suroviny
česnek 1 celá palice
olivový olej 2 lžíce
smetana 3/4 hrnku
bílé víno 1 lžíce
cibule, nasekaná 1/4 ks
směs koření na tzatziki 1 lžíce
čerstvě nastrouhaný parmazán 1/4 hrnku
čerstvý tymián (nemusí být)
červená dlouhá sladká paprika 1 ks
středně velká cuketa 1 ks
lilek (nejlépe dlouhý a tenký) 1 ks
žlutá cuketa 1 ks
K podávání:
strouhaný parmazán na ozdobu
čerstvé pečivo
čerstvý kozí sýr
Postup
1

Předehřejte troubu na 200 stupňů. Z celé palice česneku odřízněte ostrým nožem vršek, tak aby z každého stroužku byl kousek odkrytý. Vnější tenké slupky sloupněte, kořínek ponechte, aby palice držela pohromadě. Palici položte na kus alobalu a zakapejte asi 2 lžícemi olivového oleje. Zabalte alobal a palici pečte asi 25 minut v troubě.

2

Palici nechte lehce vychladnout a potom vymačkejte upečené stroužky česneku do malého kastrůlku. Rozmačkejte je vidličkou na kaši, přidejte smetanu, víno, cibuli a lžíci koření na tzatziki. Na středním plameni přiveďte k varu a přidejte nastrouhaný parmazán. Za stálého míchání vařte, až omáčka lehce zhoustne. Pokud chcete, přidejte čerstvý tymián.

3

Omáčku přelijte do zapékací misky nebo pánve vhodné do trouby (průměr 24 cm) a nechte stranou.

4

Červenou paprikou očistěte a ostrým nožem ji nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Lilek a cukety nakrájejte také na co nejtenčí kolečka. Pokud jste nesehnali úzký dlouhý lilek, ale jen velký buclatý, rozpulte nebo rozčtvťte ho podélně a potom nakrájejte na tenké plátky.

5

Plátky zeleniny vrstvěte do pánve s omáčkou, začněte z vnější strany a pokračujte, až použijete všechnu zeleninu. Zeleninu okořeňte zbylým kořením na tzatziki, posypte trochou parmazánu a dejte do trouby předehřáté na 190 stupňů. Vystřihněte kolo pečicího papíru velikosti pánve a zeleninu svrchu přikryjte, aby zůstala šťavnatá a nepřipalovala se. Pečte asi 40 minut a poté vyndejte z trouby.

6

Pečivo nasucho opečte, potřete kozím sýrem a navrch dejte upečené ratatouille. Zeleninu ale můžete podávat i jako přílohu k masu.

Zapečené ratatouille s česnekem 2 Foto:

Zapečené ratatouille s česnekem  Foto:

Zapečené ratatouille s česnekem, foto: thefoodcharlatan.com

Videa

reklama

reklama